Zdravlje žene

Evo zašto se muškarci opredeljuju za ginekologiju

Da li ste primetili da među ginekolozima ima dosta muškaraca? Verovatno imate svoje mišljenje u vezi sa tim, ali evo kako tu činjenicu objašnjavaju sami lekari.

Utorak, 23.09.2014.

15:12

Izvor: mondo.rs

Default images

Podeli:

“Bolji pacijenti"

Dok muškarci često tvrde kako im "nije ništa", čak i onda kada imaju neki zdravstveni problem, žene jednostavno kažu kakve simptome imaju i šta ih muči. Zbog toga ih je lakše i lečiti. Sistem pregleda dama je: "Kaži mi šta te muči i poslušaj moj savet" i to funkcioniše prilično dobro.

"Plašim se smrti"

Možda je čudno kada to izgovori doktor, ali užasno se plašim bolesti i smrti. Kada ste ginekolog, više ste usmereni na život i porodicu i to je ono u čemu uživam. Naravno, nije uvek lako - kako je moja prijateljica jednom rekla, "pregled vagine ne prati uvek prijatan miris", i zaista jeste tako, ali generalno, žene dosta vode račna o sebi. Prava je privilegija razgovarati sa njima o zdravlju.

"Lakše je brinuti o zdravlju žena, nego muškaraca"

Kada je reč o vrstama raka od kojih obolevaju žene - kancera dojke, debelog creva, grlića materice, materice, jajnika - u četiri od pet slučajeva možemo da sprečimo da dođe do fatalnih posledica. Ukoliko redovno posećujete lekara, možete bolest da otkrijete na vreme i, u većini slučajeva, da je izlečite.

"Odrastao sam sa šest sestara"

Uopšteno govoreći, ginekologija je "lepši deo medicine", putem koga mogu dosta da utičem na pacijentkinju i njenu porodicu. Takođe, to je oblast gde kombinacija lekova i operacija uglavnom daje dobre rezultate. Na kraju, odrastao sam sa šest sestara, tako da sam navikao da slušam o estrogenu, ovulaciji, hormonima.

"Pacijentkinje mi se nabacuju"

Od svih oblasti medicine, bio sam siguran da se neću baviti ginekologijom jer nisam želeo da posmatram vagine na taj način. Međutim, otkako sam postao ginekolog, jedva da uopšte primećujem da su to vagine. Ipak, ako je žena izuzetno privlačna, ponekad se malo "borim" sa svojim mozgom. Osim toga, imao sam i pacijentkinje koje su mi se otvoreno nabacivale, jedna čak odmah nakon abortusa.

"To je velika čast"

Odgajila me izuzetno jaka žena, a takođe sam se i oženio zaista snažnom damom. Zbog toga osećam ogromno poštovanje prema stvarima koje čine da se žena oseća posebnom. Svidela mi se ideja da učestvujem u nečemu što je važan deo njihovih života – seksualno i reproduktivno zdravlje. Telo žene je metafora njene ženstvenosti, tako da imam pristup celokupnom identitetu pacijentkinje. To je za mene velika čast.

"Čudo rađanja"

Moj prijatelj je često govorio da želi da pregleda ženske grudi. Srećom, on je postao neurolog. Ja sam odlučio da postanem ginekolog i na taj način se približim "čudu rađanja".

"Pola ljudske rase"

Kada je trebalo da izaberem šta će biti moja specijalnost, nisam mogao da odlučim kojih nekoliko centimetara tela bih želeo da lečim. Umesto toga, odabrao sam da lečim "polovinu ljudske rase". Uostalom, više volim žene nego muškarce i lakše mi je da razgovaram sa damama.

"Brinulo me da neću imati pacijentkinja"

Kada sam odlučio da postanem ginekolog, brinulo me da neću imati pacijentkinja. Brzo sam shvatio da neke žene žele da intimni deo njihovog tela pregleda doktor, pre nego doktorka, ali ne iz razloga na koje ste možda pomislili. One kažu da su muškarci uglavnom pažljiviji prilikom pregleda, kao i da više odgovaraju na njihove brige. Doktori ginekolozi zaista jesu nežniji jer ne žele da ženama bude neprijatno, a pritom nam sve zvuči zastrašujuće jer sami nikada nismo prošli kroz tako nešto.

"Ne volim hirurge"

Uživam u hirurgiji, ali ne volim hirurge. Volim medicinu, ali ne želim da lečim stare pacijente i njihove hronične zdravstvene probleme. Nisam želeo ni da budem pedijatar, zbog toga što su roditelji dece često iritantni. Kada je reč o ginekologiji, pacijentkinje su češće zdrave nego bolesne, a porođaj je nešto najbolje na svetu.

izvor i foto: mondo; stockimages/freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.