Zdravlje žene

Šta sve utiče na menstrualni ciklus?

Vežbanje je zdravo, ali dok god ne narušava funkcionisanje vašeg tela. Učestala intenzivna fizička aktivnost vašem telu ne čini dobro, već ga dovodi u stanje dodatnog stresa.

Petak, 29.08.2014.

13:41

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Taj stres govori mozgu da prestane proizvoditi reproduktivne hormone. Jedno istraživanje je pokazalo čak 50 odsto žena koje svakodnevno intenzivno vežbaju, imaju problema s menstrualnim ciklusom. Ne morate se brinuti, osim ako menstruaciju niste dobili već 3 meseca, a ne sumnjate na trudnoću.

Evo šta još utiče na vaš menstrualni ciklus:

Gojaznost

Nositi suvišne kilograme telu može učiniti više štete nego što mislite. Višak masnih ćelija uzrokuje nastanak povišenog nivoa estrogena, što može otežati jajnicima oslobađanje jajašca. Gojazne žene često imaju neredovne, teške i obilne menstruacije. Previsoka nivo estrogena može da poveća rizik od nastanka raka grlića materice. Ako imate poteškoća sa skidanjem suvišnih kilograma, posavetujte se sa lekarom i ginekologom.

Pothranjenost

Vaše telo daje obrnutu reakciju kada ste pothranjeni: ne proizvodi dovoljno estrogena. No, ako je vaša telesna težina oduvek bila malo ispod idealne, to ne mora nužno biti problem i uzročnik problema s menstruacijom. To se češće javlja kod žena koje su naglo izgubile veliki broj kilograma i koje pate od prehrambenih poremećaja, kao što su bulimija i anoreksija.

Neki lekovi

Svaki lek koji uključuje hormone, kao što su hormoni štitne žlezde ili antipsihotici, može uticati na menstrualni ciklus. Treba da znate da nijedan hormon ne radi samostalno. Svi oni deluju sinhronizovano i putuju krvotokom. Svi su oni povezani, bez obzira na to što se proizvode u drugačijim žlezdama.

Rukovanje pesticidima

Pesticidi oponašaju hormone. Oni se takmiče i blokiraju delovanje hormona u telu. Vaš endokrini sistem tada ne može da funkcioniše normalno. Jedno istraživanje je pokazalo da žene koje rukuju sa pesticidima, češće imaju problema s menstrualnim ciklusom, u odnosu na one koje nemaju dodir sa pesticidima. Takođe, rukovanje s pesticidima može uzrokovati nastanak izrazito dugog ciklusa, neredovne menstruacije i krvarenja između menstruacija.

Stres

Veliki broj istraživanja je pokazao da hronični stres može narušiti ravnotežu menstrualnog ciklusa. Ako ste često pod stresom, nemojte misliti da ste jedini. Jedina razlika između vas i nekog drugog jest ta što se vi još uvek niste naučili da se nosite sa stresom. Prestanite da budete osetljivi i sve primate k srcu.

Vaša godine

Iako očekujete da će menstruacije biti ređe kada jednom uđete u menopauzu, pripremite se i na suprotno. Zahvaljujući naglim promenama u nivou hormona, ciklus postaje kraći pre nego što postane duži. Pre nego što prestanete da dobijate menstruaciju, pripremite se na to da ćete menstruaciju možda dobiti i nekoliko puta tokom, do sada uobičajenog, ciklusa.

Manjak sna

Osobe koje rade u smenama imaju veći rizik od nastanka naglih promena u menstrualnom ciklusu. Narušavanje ravnoteže biološkog sata može narušiti i hormonalnu ravnotežu. Sve to utiče na ovulaciju i menstruaciju.

Izvor: Centar zdravlja
Foto: marin/freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare