Zdravlje žene

Osam mitova o piluli za dan posle

Ako ste zbunjeni u vezi sa kontracepcijom za hitne slučajeve, dozvolite da vam pojasnimo stvari. Pilula za dan posle ili tzv. Plan B, je vid kontracepcije koji znamo čemu služi, ali da li smo upoznati sa svim detaljima? Recimo kako funkcioniše, koliko je efikasna, i šta da radite ako vam je potrebna?

Nedelja, 17.08.2014.

16:15

Izvor: Cosmopolitan.rs

Default images

Podeli:

1. mit: Osećaćete se užasno nakon što je popijete

Plašite se nuspojava? Eksperti tvrde da su one retke i uglavnom jako blage. Ranije su se koristile velike količine estrogena te su žene osećale mučninu i imale osetljive grudi. Međutim, ove pilule sada uopšte ne sadrže estrogen, samo progestin. Svakako da može da se desi da vam bude malo muka ili da vas boli glava ali ovaj osećaj prestaje nakon dan dva. Jedina standardna nuspojava koja može da se desi jeste malo neredovnija menstruacija tog meseca, što opet zavisi od osobe do osobe.

2. mit: Može da prekine trudnoću koja je već počela

Jedna od osnovnih zabluda je da pilula može da zaustavi trudnoću. Njena uloga je da odloži ovulaciju kako se jajašce ne bi oslobodilo. Neka istraživanja ispituju da li ona može da utiče na oblaganje materice i oteža začeće, ali samo u slučaju da jajašce već nije oplođeno. Ipak, ni ovo za sada nije potvrđeno.

Dakle šta ako je jajašce već oslobođeno i oplođeno pre nego što ste stigli da popijete pilulu? U tom slučaju ste trudni, i nikakva pilula to ne može da reši.

3. mit: Efikasna je samo ako je odmah popijete

Prošlo je 72 sata, a vi je još niste popili. Mislite da ste propustili šansu. Ovo je netačno! Istina je da treba što pre da je uzmete nakon što ste imali nezaštićen odnos, ali studije pokazuju da je efikasna do 4 dana nakon seksa. Ipak, ne treba čekati do petog dana jer tada već prestaje dejstvo pilule. U svakom slučaju, ne morate odmah da zaključite da ste izgubljen slučaj, već se polako preračunajte i popijte svoju pilulu.

4. mit: Ona je samo za ljude koji su imali nezaštićen odnos

Netačno. Kondom je mogao da pukne ili ste zaboravili da popijete kontracepciju. Dešava se da kontracepcija omane, a to je dovoljno dobar razlog da popijete pilulu za dan posle. Ginekolozi tvrde da slobodno možete popiti ovu pilulu iako već uzimate pilule za kontracepciju. Čak iako ste zaboravili da popijete nekoliko ovog meseca.

5. mit: To je problem žena

Ko to kaže? Muškarac treba takođe da preuzme odgovornost i savršeno je normalno da ode u apoteku i kupi pilulu. Tako da, ako je njegov kondom koji je stajao u džepu dve godine pukao, slobodno mu tražite da ode do apoteke i kupi pilulu za vas.

6. mit: Nije efikasna kod debljih žena

Možda ste čuli da je ova vrsta kontracepcije manje efikasna kod punačkih dama. Za ovakve tvrdnje ne postoje istraživanja koja ih potvrđuju.

7. mit: Pilula za dan posle ostavlja dugoročne posledice

Možda vam izgleda da je pilula relativno nov lek, ali levonorgestrel, njen osnovni sastojak, isti je oblik progestina koji možete pronaći u drugim sredstvima za kontracepciju poput dijafragme. Levonogestrel postoji već dugo vremena.

8. mit: Pouzdano je kontracepcijsko sredstvo

Pilula za dan posle nije efikasna ako je stalno koristite. Ipak, ona zaista pruža visok nivo zaštite jer 7 od 8 žena koje je popiju nakon nezaštićenog odnosa sigurno neće zatrudneti. Njena redovna upotreba se ne preporučuje jer za to ipak treba da uzimate kontraceptivne pilule koje vam je prepisao doktor.

Izvor: cosmopolitan.rs
Foto: marin/FreeDigitalpPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare