Zdravlje žene

Kontraceptivna pilula za muškarce postaje stvarnost

Ali da li bi vam bilo prijatno da prepustite kontrolu muškarcu?

Četvrtak, 05.06.2014.

15:28

Izvor: Cosmopolitan.rs

Default images

Podeli:

U 52 godine od kada su žene prvi put počele da koriste kontraceptivne pilule, naše opcije zaštite od neželjene trudnoće proširile su se i na prstenove, spirale, injekcije, implante i flastere.

Kada je reč o kontroli rađanja, muškarci mogu samo da biraju između kondoma ili podvezivanja - najčešće trajne vasektomije. Ali, kada biste im pomenuli ovo poslednje, verovatno biste prisustvovali gnusnom pogledu neverice ili u najmanju ruku podsmehu zbog nepoznavanja muškog karaktera i ličnosti.

Novo otkriće

Sa pojavom novog leka, JQ1, koji je dobio ime po Džun Či, glavnoj hemičarki u teksaškoj istraživačkoj laboratoriji u kojoj je lek razvijen, obim kontracepcije za muškarce može da bude uvećan na novi način.

Američki žurnal Cell objavio je da je JQ1 zamišljen kao lek protiv raka, ali otkriveno je da je uticao na smanjenje broja i kvalitet spermatozoida kod laboratorijskih miševa koji su ga uzimali i da je sprečio pojavu začeća.

Do danas, većina istraživanja koja su se odnosila na mušku oralnu kontracepciju bila je fokusirana na kontrolisanje nivoa testosterona, ali to ne utiče uvek na plodnost, a neželjena dejstva koja se javljaju mogu da se protegnu od smanjenog seksualnog nagona pa do razvijanja grudi. Muškarcima se to svakako ne bi svidelo, pa je razvijanje kontracepcije u tom smeru obazrivo nastavljeno, iako je bilo onih (muškaraca) koji su želeli da ga zaključaju, a da ključ izgube za sva vremena.

Sa druge strane, JQ1 izgleda pogađa željene mete, a istraživači otkrivaju da bi mogao da postane dostupan za 10 godina.

Da li nam je to potrebno?

Svaki novi vid kontracepcije koji deluje efikasno i bezbedno priuštiv je i reverzibilan, može da bude od koristi, kažu istraživači. Više od trećine ukupnog broja trudnoća u Srbiji je neplanirano, a veruje se da su te cifre još veće u svetu. Naročito u nerazvijenim zemljama, poput onih u Africi. Zaključak anketiranih žena donosi možda očekivane rezultate. Žene bi svakako volele da teret uzimanja kontraceptivnih pilula preuzmu muškarci. I da, između ostalog, više ne moraju da brinu o pričama o neželjenom dejstvu, procentu zagarantovane zašitite ili bilo kakvim drugim (još) neotkrivenim posledicama.

Koliko će ih muškarci koristiti?

U ovom trenutku, već se 25 odsto parova, na globalnom nivou, oslanja na mušku zaštitu - kondom, a na svetskom nivou ispitivanja, neverovatnih 50 do 66 odsto muškaraca izjavilo je da bi bili voljni da svakodnevno uzimaju pilulu. Muškarci u zrelim vezama pozdravili bi oslobađanje svojih partnerki od potencijalnih neželjenih dejstava koja mogu da se jave kao posledica dugotrajnog uzimanja hormonalnih kontraceptiva i cenili bi posedovanje efektnije kontrole nad svojom plodnošću, osim kondoma (koji i dalje nisu stoprocentno bezbedni), kao i užitak u seksu „bez rukavica“.

Ali kontracepcija koja ima kratkotrajno dejstvo nije jednostavna. Mora da se uzima redovno, svakodnevno i da se to nikada ne zaboravi. A možda muškarci neće imati isti stepen motivisanosti, pošto, na kraju krajeva, oni nisu ti koji nose bebu! I eto novog poglavlja u vašem životu.

Suština?

Pilula za muškarce mogla bi da bude korisna opcija za one koji je žele. Još bolje bi bilo da ljudi nastave da koriste kondome, kako zbog prevencije neplaniranog začeća, tako i zbog obostrane zaštite od polno prenosivih bolesti. A u hitnim slučajevima koristiti druge vidove kontracepcije.

izvor i foto: cosmopolitan.rs; photostock/freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.