Zdravlje žene

Zašto nam je teško da ostavimo cigarete?

Simptomi koji se pojavljuju u početku odvikavanja: vrtoglavica (može trajati samo dan ili dva nakon prestanka pušenja), depresija, osećaj frustracije, nestrpljivost i ljutnje, teskoba, razdražljivost...

Ponedeljak, 17.02.2014.

12:59

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Gde nikotin odlazi i koliko dugo ostaje?

Nikotin ulazi u krvotok kroz usta ili nos te se širi po celom organizmu trujući ga i zagađujući. Utiče na srce i krvne sudove, hormone, metabolizam i mozak. Tokom trudnoće, nikotin slobodno obuhvata placentu te je otkriven u amnionskoj tečnosti i krvi pupčane vrpce novorođenčadi.

Razni faktori utiču na to koliko brzo se organizam oslobađa od nikotina i njegovih nuspojava. Aktivnim pušačima će, na primer, u organizmu ostati još nekoliko dana nakon prestanka pušenja.

Kako nikotin stvara zavisnost?

Nikotin stvara osećaj prijatnosti, pa se pušačima želja za njim pojačava. Budući da se nervni sistem navikava na nikotin, korisnici duvana povećavaju dozu duvana koji koriste. To povećava količinu nikotina u njihovom krvotoku, pa im sve više duvana treba kako bi postigli željeni učinak. Tokom određenog perioda, ljudi koji koriste duvan dosegnu određeni nivo nikotina i onda moraju da nastave s pušenjem kako bi održali razinu nikotina u meri koja je za njih prijatna.

Pasivnim pušenjem, odnosno kada nepušači udišu dim pušača oko sebe, takođe se u organizam unosi visok nivo nikotina. Pasivni pušači unose 3,6 miligrama, a aktivni 4,5 miligrama nikotina od jedne ili dve popušene cigarete.

Problemi kod odvikavanja

“Skidanje” s nikotina je i psihičko i fizičko. Fizički, telo reaguje na uskraćivanje nikotina. Mentalno i emocionalno, čovek je suočen s odustajanjem od navike, a to traži velike dugoročne promene u ponašanju. Kako biste se uspešno odvikli od nikotina trebalo bi da vodite računa i o psihičkim i o fizičkim aspektima “odvikavanja”. A to je živa muka.

Oni koji su redovno koristili duvan nekoliko nedelja ili duže i onda naglo prestali ili bitno smanjili unos imaće simptome odvikavanja. Simptomi počinju obično nakon nekoliko sati i dođu do vrhunca nakon 2 do 3 dana kada nikotin i njegovi nusproizvodi napuste telo. Simptomi odvikavanja mogu trajati nekoliko dana ili nedelja. No svakim danom postajaće slabiji, i to je za utehu.

Simptomi koji se pojavljuju u početku odvikavanja:

Vrtoglavica (može trajati samo dan ili dva nakon prestanka pušenja), depresija, osećaj frustracije, nestrpljivost i ljutnje, teskoba, razdražljivost. Problemi sa spavanjem koji mogu ići od nesanice do nemirnog sna, pa čak i noćnih mora. Javljaju se problemi s koncentracijom, nemirom, glavoboljama, umorom, povećanim apetitom te sporijim otkucajima srca. Uprkos svemu tome, upustite se u tu “avanturu”, pokušajte se rešiti cigarete koliko god teško bilo.

izvor i foto: magazin net; stockimages/freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.