Zdravlje žene

Jutro je zaista pametnije od noći

Naučnici su napokon otkrili zašto nam je potrebno toliko sna. Ispostavilo se da trećinu života provodimo u snu da bi se mozak 'očistio od hemijskog otpada' koji nakupimo tokom dana.

Nedelja, 20.10.2013.

15:50

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Jutro je zaista pametnije od noci Naucnici tvrde da dok spavamo nas mozak uzurbano radi na rasciscavanju toksina koje smo proizveli tokom budnih sati. Ako se ti toksini ne prociscavaju, mogu da izazovu Alchajmerovu bolest i druge neuroloske poremecaje. “Ova studija pokazuje da mozak ima razlicita funkcionalna stanja kada je budan i kada spava” kaze glavni istrazivac Maiken Nedergard sa Medicinskog centra Univerziteta u Rocesteru drzave Njujork. “U stvari, restorativna priroda sna je izgleda rezultat aktivnog ciscenja nusproizvoda neutralne aktivnosti koja se nakupi tokom budnog stanja” kaze Nedergard. Svrha sna je vec vekovima bila tema raznih debata, a jos je Tomas Edison smatrao da je “san kriminalno gubljenje vremena”.I mada skoro svaka vrsta na planeti mora da spava, mnogi su tvrdili da nas ova “evolucijska greska” cini lakim plenom za razne predatore. Medjutim, naucnici su otkrili da, za razliku od ostatka tela koji zavisi od limfnog sistema za preciscavanje toksina, mozak ima svoj poseban metod za uklanjanje smeca. To je zato sto se njegove sposobnosti preciscavanja povecavaju za deset puta tokom sna, tvrde naucnici. Mozdana snaga koja je potrebna za preciscavanje toksina je tolika da ako bi to mozak radio dok smo budni mi ne bi bili u mogucnosti da razmisljamo. izvor i foto: novi magazin; feelart/freedigitalphotos.net Novi magazin Naucnici su napokon otkrili zasto nam je potrebno toliko sna. Ispostavilo se da trecinu zivota provodimo u snu da bi se mozak 'ocistio od hemijskog otpada' koji nakupimo tokom dana. Naucnici su napokon otkrili zasto nam je potrebno toliko sna. Ispostavilo se da trecinu zivota provodimo u snu da bi se mozak 'ocistio od hemijskog otpada' koji nakupimo tokom dana.

Naučnici tvrde da dok spavamo naš mozak užurbano radi na raščišćavanju toksina koje smo proizveli tokom budnih sati. Ako se ti toksini ne pročišćavaju, mogu da izazovu Alchajmerovu bolest i druge neurološke poremećaje.

“Ova studija pokazuje da mozak ima različita funkcionalna stanja kada je budan i kada spava” kaže glavni istraživač Maiken Nedergard sa Medicinskog centra Univerziteta u Ročesteru države Njujork. “U stvari, restorativna priroda sna je izgleda rezultat aktivnog čišćenja nusproizvoda neutralne aktivnosti koja se nakupi tokom budnog stanja” kaže Nedergard.

Svrha sna je već vekovima bila tema raznih debata, a još je Tomas Edison smatrao da je “san kriminalno gubljenje vremena”.I mada skoro svaka vrsta na planeti mora da spava, mnogi su tvrdili da nas ova “evolucijska greška” čini lakim plenom za razne predatore.

Međutim, naučnici su otkrili da, za razliku od ostatka tela koji zavisi od limfnog sistema za prečišćavanje toksina, mozak ima svoj poseban metod za uklanjanje smeća. To je zato što se njegove sposobnosti prečišćavanja povećavaju za deset puta tokom sna, tvrde naučnici. Moždana snaga koja je potrebna za prečišćavanje toksina je tolika da ako bi to mozak radio dok smo budni mi ne bi bili u mogućnosti da razmišljamo.

izvor i foto: novi magazin; feelart/freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare