Zdravlje žene

Šta treba da znate o kontraceptivnim pilulama?

Tebalo bi da ih uzimate svaki dan, ali da li vi to stvarno razumete? Razotkrivamo sve mitove i šokantna otkrića o oralnoj kontracepciji...

Četvrtak, 11.07.2013.

16:16

Izvor: cosmopolitan.hr

Default images

Podeli:

Sta treba da znate o kontraceptivnim pilulama? 1. Manje od 1 odsto zena koje uzimaju kontraceptivne pilule prema preporuci ce zatrudneti, dok ce 9 odsto zena zatrudneti ako kontacepciju ne uzimaju redovno. Kontraceptivne tablete su delotvorne samo ako se uzimaju redovno svaki dan. Ako ste zaboravne, namestite alarm koji ce vas svaki dan podsetiti, jer ako tabletu ne uzmete samo jedan dan, vase sanse da zatrudnite se znatno povecavaju. 2. Neki smatraju da kontraceptivne tablete mogu da uticu na vasu licnost i na odabir partnera koji vam se svidja. 3. Sve vrste kontraceptivnih tableta su podjednako delotvorne. Razlicito delovanje nastaje, jer tablete razlicitih proizvodjaca razlicito reaguju na vase telo. Ginekolozi najcesce propisuju tablete s kojima imaju najvise iskustva, ili i one cije besplatne primerke imaju u ormaru. Dakle vi morate otkriti koje vam najvise odgovaraju. 4. Intrauterini ulosci su 20 puta delotvorniji u sprecavanju nezeljene trudnuce od tableta. Razlog zasto su tako dobri je u tome sto oni eliminisu mogucnost ljudske greske. Drugim recima, ako zelite da stvar funkcionise, ne cinite to sami. 5. Starije verzije kontraceptivnih tableta sadrzale su vece doze hormona, ciji je rezultat bilo pojacano dobijanje na tezini, medjutim moderne tablete to ne uzrokuju. Mnoge studije su pokazale da nema povezanosti izmedju uzimanja tableta i dobijanja na tezini. 6. Kod svih proizvodjaca, tablete za zadnju nedelju uzimanja sadrze dodatak gvozdja, da bi se zene lakse nosile s gubitkom gvozdja tokom menstruacije. Medjutim, kod nekih zena gvozdje moze da izazove nuspojave kao sto su mucnina, dijareja, tvrda stolica. 7. Iako mnoge zene misle suprotno, ne treba praviti pauze od kontacepceptivnih tableta kako biste zatudneli. Hormoni iz tableta ne zadrzavaju se u vasem organizmu. Cim prestanete da uzimate tablete vase telo ce se vratiti u normalu bez obzira na to koliko ste ih dugo uzimali. Isto tako uzimanje kontraceptivnih tableta u duzem periodu nema nikakvih uticaja na stepen plodnosti. 8. Uskoro dolaze i kontraceptivne tablete za muskarce, tako da ce i oni tu nositi svoj teret. Postoje dve vrste, hormonske i nehormonske i samo je pitanje vremena kad ce biti dostupne. Izvor: cosmopolitan.hr Foto: BrandonSigma/ FreeDigitalPhotos.net cosmopolitan.hr Tebalo bi da ih uzimate svaki dan, ali da li vi to stvarno razumete? Razotkrivamo sve mitove i sokantna otkrica o oralnoj kontracepciji... Tebalo bi da ih uzimate svaki dan, ali da li vi to stvarno razumete? Razotkrivamo sve mitove i sokantna otkrica o oralnoj kontracepciji...

1. Manje od 1 odsto žena koje uzimaju kontraceptivne pilule prema preporuci će zatrudneti, dok će 9 odsto žena zatrudneti ako kontacepciju ne uzimaju redovno. Kontraceptivne tablete su delotvorne samo ako se uzimaju redovno svaki dan. Ako ste zaboravne, namestite alarm koji će vas svaki dan podsetiti, jer ako tabletu ne uzmete samo jedan dan, vaše šanse da zatrudnite se znatno povećavaju.

2. Neki smatraju da kontraceptivne tablete mogu da utiču na vašu ličnost i na odabir partnera koji vam se sviđa.

3. Sve vrste kontraceptivnih tableta su podjednako delotvorne. Različito delovanje nastaje, jer tablete različitih proizvođača različito reaguju na vaše telo. Ginekolozi najčešće propisuju tablete s kojima imaju najviše iskustva, ili i one čije besplatne primerke imaju u ormaru. Dakle vi morate otkriti koje vam najviše odgovaraju.

4. Intrauterini ulošci su 20 puta delotvorniji u sprečavanju neželjene trudnuće od tableta. Razlog zašto su tako dobri je u tome što oni eliminišu mogućnost ljudske greške. Drugim rečima, ako želite da stvar funkcioniše, ne činite to sami.

5. Starije verzije kontraceptivnih tableta sadržale su veće doze hormona, čiji je rezultat bilo pojačano dobijanje na težini, međutim moderne tablete to ne uzrokuju. Mnoge studije su pokazale da nema povezanosti između uzimanja tableta i dobijanja na težini.

6. Kod svih proizvođača, tablete za zadnju nedelju uzimanja sadrže dodatak gvožđa, da bi se žene lakše nosile s gubitkom gvožđa tokom menstruacije. Međutim, kod nekih žena gvožđe može da izazove nuspojave kao što su mučnina, dijareja, tvrda stolica.

7. Iako mnoge žene misle suprotno, ne treba praviti pauze od kontacepceptivnih tableta kako biste zatudneli. Hormoni iz tableta ne zadržavaju se u vašem organizmu. Čim prestanete da uzimate tablete vaše telo će se vratiti u normalu bez obzira na to koliko ste ih dugo uzimali. Isto tako uzimanje kontraceptivnih tableta u dužem periodu nema nikakvih uticaja na stepen plodnosti.

8. Uskoro dolaze i kontraceptivne tablete za muškarce, tako da će i oni tu nositi svoj teret. Postoje dve vrste, hormonske i nehormonske i samo je pitanje vremena kad će biti dostupne.

Izvor: cosmopolitan.hr
Foto: BrandonSigma/ FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare