Zdravlje žene

Mediteranska ishrana dobra i za mozak

Tokom šest i po godina naučnici su u Španiji pratili više od 1000 osoba, i utvrdili da su učesnici istraživanja koji su bili na mediteranskoj ishrani imali bolje rezultate na kognitivnim testovima od grupe koja je bila na ishrani sa manjom količinom masti.

Četvrtak, 23.05.2013.

15:40

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Mediteranska ishrana dobra i za mozak Mediteranska kuhinja nije dobra samo za srce nego i za mozak, pokazalo je novo spansko istrazivanje. Rezultati istrazivanja objavljeni su u casopisu "Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry". "Utvrdili smo da mediteranska ishrana s maslinovim uljem moze smanjiti blage upalne promene u krvnim sudovima koje su povezane s povecanim rizikom vaskularnih bolesti i kognitivnim ostecenjima", kazao je Miguel Martinez-Gonzales, sef odseka preventivne medicine sa spanskog Univerziteta Navara. U mediteranskoj ishrani nema preradjene hrane i losih masnoca, a vrlo su zastupljene integralne zitarice, orasasti plodovi, voce i povrce, mahunarke, riba i crno vino - sve proizvodi bogati antioksidansima i protivupalnim aktivnim materijama. Poznato je da takve namirnice pomazu smanjenju rizika vaskularnih ostecenja, upale i ostecenja u mozgu kao posledice slobodnih radikala. Izvor: novilist.hr Foto: sxc.hu NoviList.hr Tokom sest i po godina naucnici su u Spaniji pratili vise od 1000 osoba, i utvrdili da su ucesnici istrazivanja koji su bili na mediteranskoj ishrani imali bolje rezultate na kognitivnim testovima od grupe koja je bila na ishrani sa manjom kolicinom masti. Mediteranska kuhinja nije dobra samo za srce nego i za mozak, pokazalo je novo spansko istrazivanje.

Mediteranska kuhinja nije dobra samo za srce nego i za mozak, pokazalo je novo špansko istraživanje. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu "Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry".

"Utvrdili smo da mediteranska ishrana s maslinovim uljem može smanjiti blage upalne promene u krvnim sudovima koje su povezane s povećanim rizikom vaskularnih bolesti i kognitivnim oštećenjima", kazao je Miguel Martinez-Gonzales, šef odseka preventivne medicine sa španskog Univerziteta Navara.

U mediteranskoj ishrani nema prerađene hrane i loših masnoća, a vrlo su zastupljene integralne žitarice, orašasti plodovi, voće i povrće, mahunarke, riba i crno vino - sve proizvodi bogati antioksidansima i protivupalnim aktivnim materijama.

Poznato je da takve namirnice pomažu smanjenju rizika vaskularnih oštećenja, upale i oštećenja u mozgu kao posledice slobodnih radikala.

Izvor: novilist.hr
Foto: sxc.hu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare