Zdravlje žene

Crveni pečati - alergija na hladnoću

Koža može burno da reaguje u kontaktu sa hladnim predmetom, vodom ili vazduhom. Saznajte kako se manifestuje alergija na hladnoću.

Petak, 04.01.2013.

22:23

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Crveni pecati - alergija na hladnocu Hladnoca nepovoljno utice na kozu, jer isusuje povrsinski sloj, koji reaguje tako sto puca, a cesto se javlja i crvenilo. Srecom, ove neprijatnosti mogu da se izbegnu i drze pod kontrolom svakodnevnom pravilnom negom. Ima i onih koji na hladnocu reaguju burnom alergijskom reakcijom i oni zahtevaju drugaciji tretman lecenja. Najcesce se alergija na hladnocu manifestuje tako sto se nekoliko minuta nakon izlaganja koze hladnom vazduhu, tecnostima ili hladnim predmetima, na mestu kontakta javljaju crvenilo i otok, neretko svrab, nelagodno peckanje ili bol. - Ako je povrsina kontakta sa hladnocom veca i reakcije mogu biti izrazenije, cak i sistemske kao sto su glavobolje, pad krvnog pritiska, nesvestica - kaze magistar sc. dr Dusica Jaric, specijalista za plucne bolesti ordinacije "Dr Jaric" iz Novog Sada. - Pacijenti sa tezim oblikom ove bolesti mogu da se udave tokom plivanja u hladnoj vodi, ili da se uguse nakon uzimanja vrlo hladnih napitaka zbog jakog otoka mekih tkiva zdrela. Postoji i odlozeni tip reakcije koze na hladno, kada se promene javljaju nakon 24 sata od kontakta sa hladocom, a postoje i urtikarije koje se javljaju samo nakon vezbanja na hladnoci (takozvana hladnocom indukovana holinergijska urtikarija). - U dijagnosticke svrhe konstruisani su posebni uredjaji za ovaj tip alergije, takozvani "Temptest" kojim se ne postavlja samo dijagnoza vec se odredjuje i prag osetljivosti, odnosno najkrace vreme izlozenosti hladnoci posle kojeg se javlja reakcija, sto je bitno u prevenciji bolesti - objasnjava nasa sagovornica. - U nedostatku "Temptesta", za postavljanje dijagnoze pored dobre anamneze od pomoci je i test sa kockom leda ili upotreba hladnih kupki. Osnovni korak u lecenju alergija na hladnocu je prepoznavanje uzroka i preduzimanje mera koje ce pomoci da se izbegnu pokretaci reakcije. Ovo moze da se postigne, na primer nosenjem zastite pri kontaktu sa hladnim vazduhom, predmetima i tecnostima (kape, salovi, rukavice, topla obuca, zastitne maske za lice, izbegavanje hladnih napitaka, kupanja u hladnoj vodi i drugo). U lecenju fizickih urtikarija antihistaminici se cesto primenjuju u cetvorostruko vecim dozama od onih koje se uobicajeno preporucuju. Izvor: novosti.rs Foto: sxc.hu Osnovni korak u lecenju alergija na hladnocu je prepoznavanje uzroka novosti.rs Koza moze burno da reaguje u kontaktu sa hladnim predmetom, vodom ili vazduhom. Saznajte kako se manifestuje alergija na hladnocu. Koza moze burno da reaguje u kontaktu sa hladnim predmetom, vodom ili vazduhom. Saznajte kako se manifestuje alergija na hladnocu.

Hladnoća nepovoljno utiče na kožu, jer isušuje površinski sloj, koji reaguje tako što puca, a često se javlja i crvenilo. Srećom, ove neprijatnosti mogu da se izbegnu i drže pod kontrolom svakodnevnom pravilnom negom.

Ima i onih koji na hladnoću reaguju burnom alergijskom reakcijom i oni zahtevaju drugačiji tretman lečenja.

Najčešće se alergija na hladnoću manifestuje tako što se nekoliko minuta nakon izlaganja kože hladnom vazduhu, tečnostima ili hladnim predmetima, na mestu kontakta javljaju crvenilo i otok, neretko svrab, nelagodno peckanje ili bol.

- Ako je površina kontakta sa hladnoćom veća i reakcije mogu biti izraženije, čak i sistemske kao što su glavobolje, pad krvnog pritiska, nesvestica - kaže magistar sc. dr Dušica Jarić, specijalista za plućne bolesti ordinacije "Dr Jarić" iz Novog Sada. - Pacijenti sa težim oblikom ove bolesti mogu da se udave tokom plivanja u hladnoj vodi, ili da se uguše nakon uzimanja vrlo hladnih napitaka zbog jakog otoka mekih tkiva ždrela.

Postoji i odloženi tip reakcije kože na hladno, kada se promene javljaju nakon 24 sata od kontakta sa hladoćom, a postoje i urtikarije koje se javljaju samo nakon vežbanja na hladnoći (takozvana hladnoćom indukovana holinergijska urtikarija).

- U dijagnostičke svrhe konstruisani su posebni uređaji za ovaj tip alergije, takozvani "Temptest" kojim se ne postavlja samo dijagnoza već se određuje i prag osetljivosti, odnosno najkraće vreme izloženosti hladnoći posle kojeg se javlja reakcija, što je bitno u prevenciji bolesti - objašnjava naša sagovornica. - U nedostatku "Temptesta", za postavljanje dijagnoze pored dobre anamneze od pomoći je i test sa kockom leda ili upotreba hladnih kupki.

Osnovni korak u lečenju alergija na hladnoću je prepoznavanje uzroka i preduzimanje mera koje će pomoći da se izbegnu pokretači reakcije. Ovo može da se postigne, na primer nošenjem zaštite pri kontaktu sa hladnim vazduhom, predmetima i tečnostima (kape, šalovi, rukavice, topla obuća, zaštitne maske za lice, izbegavanje hladnih napitaka, kupanja u hladnoj vodi i drugo). U lečenju fizičkih urtikarija antihistaminici se često primenjuju u četvorostruko većim dozama od onih koje se uobičajeno preporučuju.

Izvor: novosti.rs
Foto: sxc.hu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare