"Mama kako nastaju bebe?“

Sigurno ste se našli u nedoumici šta da odgovorite kada vas dete upita “Odakle dolaze bebe?“. Kada razgovor o seksu dođe na red, roditelji često misle da "još uvek nije vreme“ i da "može još malo da sačeka“, npr. do prve bračne noći...

Izvor: Super žena

Četvrtak, 06.12.2012.

14:02

Default images

Kada vam dete prvi put postavi ovo pitanje, sigurno ćete pokušati da se izvučete iz nezgodne situacije, tako što ćete mu skrenuti pažnju na neke druge svari, ali na taj način samo odlažete neizbežno.

Pokušajte da razumete pitanje

Da biste odgovorili na ovo važno pitanje prvo morate da razumete šta vas dete pita. Možda ga samo interesuje da li je rođen na istom mestu gde i njegov prijatelj iz škole. Zato na njegovo pitanje odgovorite pitanjem "Šta te je navelo na to razmišljanje?“ ili "Zašto te to interesuje?“. Ukoliko mu postavite pitanje ili dva, imaćete bolju priliku da sagledate situaciju i vidite šta konkretno interesuje vaše dete i koliko već zna. Možete se iznenaditi i saznati da je već nešto naučilo od rođaka ili prijatelja, pa proverite koliko su te informacije tačne i dobro shvaćene.

Koristite jezik koji odgovara detetovim godinama

U trenutku kada shvatite da vaše dete zaista želi da zna kako se prave bebe, vreme je da imate spreman odgovor. Do prvog razreda biće dovoljno i objašnjenje da "kada se mama i tata mnogo vole oni legnu jako blizu jedno drugog i tako nastaju bebe“. Ne bi bilo loše da razgovor između vas i vašeg deteta bude poverljiv, zamolite ga da novostečene informacije ne deli sa prijateljima bez vaše dozvole. Posebno zbog drugih roditelja koji imaju pravo da na to pitanje odgovore sami. Ukoliko pak, vaše dete ne održi obećanje i odmah otrči da ispriča prijateljima šta je saznalo, bilo bi dobro da i vi pozovete roditelje te dece i objasnite im situaciju. Međutim, nema potrebe da sebi nabijate krivicu, jer ovo pitanje je neizbežno i mora da se desi kad-tad.
Šta ne govoriti?

Još važnije od onog što treba da kažete detetu, jeste ono što ne treba. Izbegavajte fiktivne odgovore koji uključuju rode u čitavu priču i nedovršene odgovore kao što su: "Bebe rastu u maminom stomaku“. Vaše dete može pomisliti da se spontano ostaje u drugom stanju. Umesto toga objasnite mu da bebe nastaju na posebnom mestu, koje imaju samo odrasle devojke. Dok razgovarate da detetom postavljajte mu pitanja kako biste bili sigurni da vas je pravilno razumelo. Krenite polako i stanite kada vidite da je njihova radoznalost zadovoljena. Nemojte im davati više informacija nego što je primereno njihovom uzrastu. Štaviše, kod prvaka ne morate ni koristiti reč "seks“ ukoliko vas dete direktno ne pita šta to znači.

Posebne okolnosti

Ukoliko je vaše dete usvojeno, trebalo bi i to da uključite u svoje objašnjenje. Moguće je da vaše dete samo traži potvrdu da je deo porodice. Ukoliko je reč o mešanoj porodici, pričajte takođe i o tome, jer deca pre svega žele da znaju da su voljena i željena. I zato se trudite da im to stavljate do znanja što češće.

Foto: iferrero/sxc.hu; milan6/sxc.hu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: