Aktuelno

Ublažite bolove u leđima: Četiri koraka za savršen sedeći položaj

Ako svakodnevno provodite mnogo vremena sedeći, rizikujete da ugrozite svoje zdravlje, pa je održavanje pravilnog sedećeg položaja ključno! Takođe, obavezno se potrudite da s vremena na vreme napravite pauzu i protegnete noge...

Utorak, 28.10.2014.

14:34

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Predugo sedenje izaziva skraćenje i napetost mišića u donjem delu leđa i karlici, a nepravilan položaj izazvaće slabljenje mišića abdomena i istezanje i slabljenje mišića zadnjice (gluteus).

Evo šta treba da uradite kako biste se oslobodili napetosti i bolova:

1. Sedite i naslonite se na stolicu. Ako ne možete da se naslonite, poduprite donji deo leđa manjim jastukom ili urolanim peškirom. Ne naslanjajte se napred, sedeći na ivici stolice. Ovo će izazvati izvijanje donjeg dela leđa, padanje glave napred i savijanje ramena u kružni položaj.

2. Opustite ramena, postavite ruke sa strane, blizu tela. Neka vam laktovi budu savijeni pod uglom od 90 stepeni.

3. Držite glavu pravo, direktno iznad kičme tako da ona služi kao prirodni oslonac. Istegnite teme glave prema tavanici i blago uvucite bradu. Održavajte gornji deo leđa i vrat u pravilnom položaju tako što ćete zabaciti ramena unazad i uvući stomak za oko 20 procenata.

4. Oslonite stopala na pod i postavite noge tako da vam se kolena nađu u istoj (horizontalnoj) ravni s kukovima. Ako je potrebno, postavite stoličicu ili neki drugi podupirač.

Foto: stockimages/FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare