Aktuelno

Trik-pitanja koja možete očekivati na razgovoru za posao

Razgovor za posao ključan je u odluci poslodavca prilikom zapošljavanja pa u procesu selekcije neće oklevati da postavi ni provokativna pitanja. Danas, kada je toliko ljudi nezaposleno, svaki koristan savet dobro dođe.

Utorak, 21.10.2014.

19:51

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Uobičajen selektivni postupak prilikom konkursa za posao započinje slanjem radne biografije i motivacionog pisma, a nakon toga sledi ono najvažnije – razgovor za posao. Poslodavci otkrivaju šta im je važno u biografijama i pismima, ali naglašavaju kako ključne odluke donose na osnovu razgovora uživo.

U današnje vreme razgovori za posao nisu nimalo jednostavni i kandidati moraju da budu vrlo dobro pripremljeni. Uz uobičajena pitanja poput onih u kojima se traži da osoba opiše svoje dosadašnje iskustvo, poslodavci često postavljaju i tzv. trik-pitanja. Ona su tu kako bi otkrila eventualne nedostatke potencijalnog zaposlenog, ali i za otkrivanje istinitosti svega onoga što je tokom prijavljivanja navedeno.

Lični je susret ključan

Ličnim razgovorom otkriva se motivacija kandidata. Najvažnije je da se oseti da li potencijalni zaposleni ima energiju i da li je motivisan, da se vidi želja za radom i učenjem. Vrlo često se kandidati pripreme za sve što žele da kažu pa zaborave da saslušaju potencijalnog poslodavca. A to nije dobro, jer je slušanje vrlo važno i mnogi greše jer jednostavno ne čuju, a kad ne čuju, onda i ne reaguju onako kako se očekuje od njih.Važno je da se kandidati što bolje predstave na razgovoru, treba da navedu sve stvari koje su radili u životu i da pokažu želju za učenjem u budućnosti, kao i volju za ulaganje u sebe.

Trik-pitanja

A kako izgledaju pitanja na razgovoru za posao? Kandidatima se postavljaju različita pitanja, postavljena sa namerom da se otkriju njihove prednosti i nedostaci. Neka od njih su - kako bi vas opisali vaši bližnji, kakva su vam očekivanja o plati, recite nam nešto o sebi… Pitanja o plati postavljaju se da bi se utvrdilo da li su očekivanja poslodavca i potencijalnog zaposlenog usklađena. A od provokativnih pitanja - koji je najveći uspeh u životu, koja je najveća mana potencijalnog zaposlenog… I evo jednog saveta – kada vas potencijalni poslodavac pita o vašoj najvećoj mani, odgovorite tako da se ta mana ne može povezati uz posao. Možete, na primer, da kažete da ne volite da šetate psa u večernjim satima - to je mnogo bolje nego da kažete kako se teško budite ujutro.

Vrlo često poslodavci pažljivo slušaju odgovore kandidata i onda iz njihovih odgovora kreiraju nova pitanja. Ta tehnika im omogućava da uvide da li kandidat razmišlja onako kako oni očekuju, ali im otkriva i njegovu iskrenost. Tako mogu da utvrde da li su odgovori naučeni ili je to zaista stav dotične osobe.

I odeća je važna

Osim verbalne komunikacije, na razgovoru za posao posmatra se i ona neverbalna strana. Stav tela, izrazi lica i gestikulacija rukama mogu mnogo toga da otkriju o kandidatu. Ali, i odeća igra važnu ulogu. Nije toliko važno da na razgovor dođete u odelu ili kostimu, ali svakako bi trebalo da dođete pristojno odeveni. Ako dođete u japankama i kratkom šortsu, nećete ostaviti utisak da ste profesionalni.

Izvor: tportal.hr
Foto: nongpimmy/FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare