Aktuelno

Zašto biznismeni praktikuju dnevnu jogu?

Svedoci smo sve većih promena u poslovnom svetu. Kako ste radili do sada više nije dovoljno. Poslovi postaju mnogo zahtevniji, vremena je sve manje i sve se vrednuje na kontu bržeg i efektinjeg delovanja.

Utorak, 23.09.2014.

15:04

Autor: Martina Tripkoviæ

Default images

Podeli:

Posledice po nas su: nagomilavanje stresa i osećaj nesigurnosti. Kako sa tim izaći na kraj, kako biti efikasniji a zadržati svoj mir i samopouzdanje?

Joga kao drevna disciplina sve više potvrđuje sebe i u savremenom poslovnom svetu gde se veoma uspešno koristi za psiho-fizičko rekreiranje.

Direktori velikih korporacija primećuju da su oni sami, kao i njihovi zaposleni, značajno produktivniji ukoliko svakodnevno svoju kreativnu energiju regenerišu i obnavljaju.

Mogućnost redovnog vežbanja joge (u pauzama tokom radnog vremena), značajno doprinosi većoj efikasnosti, kreativnosti i uopšte radnim sposobnostima zaposlenih.

U kompanijama koje su uvele jogu kao mogućnost za relaksaciju svojih zaposlenih primećuju se:

  • porast energičnosti i kreativnosti,
  • bolja organizacija i rukovođenje,
  • veća izdržljivost i bolja adaptacija,
  • pojava entuzijazma, novih ideja kao i njihova realizacija.

Neki od istaknutih ličnosti u poslovnom svetu, koji redovno praktikuju vežbe joge, koncentracije i meditacije izjavljuju kako im one pomažu da deluju mnogo bolje i efikasnije tokom svojih radnih aktivnosti.

Jedan od primera je i čuveni Stiv Džobs, čovek koji je zaslužan za neke od najvećih tehnoloških revolucija našeg doba. Citat iz njegove zvanične biografije:

“Ako samo sednete i posmatrate, primetićete koliko vam je um nemiran. Ako pokušate da ga umirite, može biti još gore, ali vremenom, um će se umiriti. I kada se to desi, otvara se mogućnost da oslušnete suptilnije stvari. Tada, kada vaša intuicija počne da cveta, stvari ćete videti mnogo jasnije i sve više ćete biti prisutni ovde i sada. Vaš um će se umiriti i videćete ogromno prostranstvo u ovom trenutku. Videćete mnogo više nego što ste videli pre. To je disciplina koja mora da se praktikuje.” - Steve Jobs

Većina velikih i uspešnih komanija u svetu su uvideli da je njihovo poslovanje znatno uspešnije kada se njihovi zaposleni dobro osećaju dok rade. One svojim zaposlenima omogućavaju da u pauzama, za vreme radnog vremena (vežbajući jogu) opuste i obnove svoju energiju.

Neke od poznatijih kompanija koje praktikuju ovu disciplinu su: Gugl, Intel, Fejsbuk, Tviter, Epl i drugi.

Pojedini izvršni direktori izjavili su da je: Umeće brzog prevazilaženja stresa u današnje vreme velika veština.

Možemo primetiti da su dobrobiti korporativne joge sve više zapaženi i u visokim poslovnim krugovima.

Joga primetno postaje sve zaslužnija za bolju produktivnost poslovnih ljudi koji je redovno praktikuju, za bolje međuljudske odnose, poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja zaposlenih kao i za njihovo zadovoljstvo samima sobom. Zapaženi rezultati proširuju sve učestaliju primenu ove drevne discipline čija se vrednost još uvek istražuje.

Martina Tripković
Instruktor Joge
www.hathayoga.rs

foto: ambro/freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare