Aktuelno

Nasrtljivci na poslu: kako se nositi sa njima?

Želite da se odbranite od nepoželjnih seksualnih nabacivanja na poslu? Evo kako da to učinite, a da ne narušite sopstvenu reputaciju.

Petak, 13.12.2013.

21:28

Izvor: Cosmopolitan.rs

Default images

Podeli:

Nasrtljivci na poslu: kako se nositi sa njima? Ocigledan oblik seksualnog uznemiravanja na poslu je kada vam sef jasno i glasno preti ili vas degradira kada se usprotivite njegovom iznudjivanju. Drugi tip, neprijateljsko radno okruzenje, nije tako jasan. Tu spadaju sve vrste neprijatnog ponasanja - dobacivanja, seksisticki vicevi, stipkanje, vulgarne fotografije i sve sto atmosferu u kancelariji cini napetom. Smirite situaciju Recimo da ste primetili da koleg stalno gleda u vase grudi. Ako se pozalite nekom iz sektora za ljudske resurse, to moze stvoriti vece probleme nego sto situacija iziskuje, pod uslovom da se doticni kolega samo nezrelo ponasa i da to ne ukljucuje pretnju i fizicki kontakt. Zato, ukoliko samo hocete da vas ostavi na miru, dajte mu do znanja da zelite da prestane sa takvim ponasanjem. Na primer opaskom: "Treba da odstampam kopiju Zakona o seksualnom uznemiravanju nase kompanije. Ocigledno ti treba podsetnik." Ukoliko ovo ne pomogne, budite direktni i recite mu u lice: "Cinis da se osecam neprijatno. Molim te, prestaniti." Ako i posle toga ne prestane ili predje na fizicko uznemiravanje vas sledeci korak je... Recite svom pretpostavljenom On ili ona ce slucaj prijaviti sektoru za ljudske resurse koji je u obavezi da sprovede istragu. Ako sef ignorise vas problem, idite direktno u HR sektor. Bicete zamoljeni da ispricate svoju stranu price, a vas napadac, kao i svi svedoci, takodje ce biti intervjuisani. Ukoliko je to bio njegov prvi prekrsaj, nasrtljivac moze dobiti opomenu ili slucaj biti iznet nekoj visoj instanci u kompaniji. Medjutim, ako mu se i ranije desavalo da ispoljava slicna ponasanja, mogao bi da ostane bez posla. Sta ako to radi vas sef? Kao da je u pitanju kolega, recite nesto kako biste stavili do znanja da vam se ne dopada njegovo ponasanje. Nemojte biti zastraseni cinjenicom da vam je on pretpostavljeni. Po zakonu, HR mora sprovesti istragu po propisima. Ukoliko na mestu gde ste zaposleni ne postoji HR odeljenje, uputite zalbu Inspekciji rada ili se obratite za pomoc Viktimoloskom drustvu Srbije, Autonomnom zenskom centru. Ili pak mozete potraziti telefonsku pravnu pomoc. Nadlezni ce slucaj ispitati besplatno. Ukoliko se ispostavi da je vasa tuzba imala osnova, nadlezni ce pokusati da razrese problem. To moze da ukljucuje obavezno savetovanje za vaseg sefa, ali se moze zavrsiti i sudskom tuzbom protiv firme u kojoj radite, pri cemu cete verovatno morati da svedocite. Znamo da nije lako, ali ne odustajte. Izvor: cosmopolitan.rs Foto: bplanet/FreeDigitalPhotos.net Cosmopolitan.rs Zelite da se odbranite od nepozeljnih seksualnih nabacivanja na poslu? Evo kako da to ucinite, a da ne narusite sopstvenu reputaciju. Zelite da se odbranite od nepozeljnih seksualnih nabacivanja na poslu? Evo kako da to ucinite, a da ne narusite sopstvenu reputaciju.

Očigledan oblik seksualnog uznemiravanja na poslu je kada vam šef jasno i glasno preti ili vas degradira kada se usprotivite njegovom iznuđivanju. Drugi tip, neprijateljsko radno okruženje, nije tako jasan. Tu spadaju sve vrste neprijatnog ponašanja - dobacivanja, seksistički vicevi, štipkanje, vulgarne fotografije i sve što atmosferu u kancelariji čini napetom.

Smirite situaciju

Recimo da ste primetili da koleg stalno gleda u vaše grudi. Ako se požalite nekom iz sektora za ljudske resurse, to može stvoriti veće probleme nego što situacija iziskuje, pod uslovom da se dotični kolega samo nezrelo ponaša i da to ne uključuje pretnju i fizički kontakt. Zato, ukoliko samo hoćete da vas ostavi na miru, dajte mu do znanja da želite da prestane sa takvim ponašanjem. Na primer opaskom: "Treba da odštampam kopiju Zakona o seksualnom uznemiravanju naše kompanije. Očigledno ti treba podsetnik."

Ukoliko ovo ne pomogne, budite direktni i recite mu u lice: "Činiš da se osećam neprijatno. Molim te, prestaniti." Ako i posle toga ne prestane ili pređe na fizičko uznemiravanje vaš sledeći korak je...

Recite svom pretpostavljenom

On ili ona će slučaj prijaviti sektoru za ljudske resurse koji je u obavezi da sprovede istragu. Ako šef ignoriše vaš problem, idite direktno u HR sektor. Bićete zamoljeni da ispričate svoju stranu priče, a vaš napadač, kao i svi svedoci, takođe će biti intervjuisani. Ukoliko je to bio njegov prvi prekršaj, nasrtljivac može dobiti opomenu ili slučaj biti iznet nekoj višoj instanci u kompaniji. Međutim, ako mu se i ranije dešavalo da ispoljava slična ponašanja, mogao bi da ostane bez posla.

Šta ako to radi vaš šef?

Kao da je u pitanju kolega, recite nešto kako biste stavili do znanja da vam se ne dopada njegovo ponašanje. Nemojte biti zastrašeni činjenicom da vam je on pretpostavljeni. Po zakonu, HR mora sprovesti istragu po propisima. Ukoliko na mestu gde ste zaposleni ne postoji HR odeljenje, uputite žalbu Inspekciji rada ili se obratite za pomoć Viktimološkom društvu Srbije, Autonomnom ženskom centru. Ili pak možete potražiti telefonsku pravnu pomoć. Nadležni će slučaj ispitati besplatno.

Ukoliko se ispostavi da je vaša tužba imala osnova, nadležni će pokušati da razreše problem. To može da uključuje obavezno savetovanje za vašeg šefa, ali se može završiti i sudskom tužbom protiv firme u kojoj radite, pri čemu ćete verovatno morati da svedočite. Znamo da nije lako, ali ne odustajte.

Izvor: cosmopolitan.rs
Foto: bplanet/FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare