Aktuelno

Potvrđeno: bolje prolaze oni koji manje rade

Verovatno ste mislili da tretiranje kancelarije kao druge kuće i naporan rad mogu samo da vam donesu uspeh. Međutim, najnovija studija sprovedena na Univerzitetu u Padovi je pokazala da je preteran rad štetan ne samo po zdravlje nego i za uspeh na poslu.

Sreda, 20.11.2013.

11:58

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Potvrdjeno: bolje prolaze oni koji manje rade Kao dodatak povecanja psihickog i fizickog napora, prekomeran rad smanjuje efikasnost obavljanja posla. Prekovremeni rad, odnosenje posla kuci, kao i preterano posvecivanje vremena i emocija poslu znaci da radoholicari nemaju vremena za oporavak. Napor koji ulazete na poslu treba da bude propracen odgovarajucim periodom oporavka kako bi se osiguralo optimalno zdravlje i funkcionisanje. Tim istrazivaca Univerziteta u Padovi je 15 meseci pratio rad 322 radnika jedne privatne kompanije. Svaki radnik je popunio upitnik samoprocene kako bi se utvrdilo koliko je posvecen poslu, a takodje je izvrsena i njihova psihofizicka procena. Psihofizicka procena radoholicara je povezana sa losijim radom i povecanim izostancima sa posla zbog bolesti. Dakle, iako radoholicar radi napornije i vise, ucinak mu je manji nego kod radnika koji opustenije i bez velikog napora obavljaju svoj posao. Foto: Ambro/FreeDigitalPhotos.net Super zena Verovatno ste mislili da tretiranje kancelarije kao druge kuce i naporan rad mogu samo da vam donesu uspeh. Medjutim, najnovija studija sprovedena na Univerzitetu u Padovi je pokazala da je preteran rad stetan ne samo po zdravlje nego i za uspeh na poslu. Verovatno ste mislili da tretiranje kancelarije kao druge kuce i naporan rad mogu samo da vam donesu uspeh. Medjutim, najnovija studija sprovedena na Univerzitetu u Padovi je pokazala da je preteran rad stetan ne samo po zdravlje nego i za uspeh na poslu.

Kao dodatak povećanja psihičkog i fizičkog napora, prekomeran rad smanjuje efikasnost obavljanja posla.

Prekovremeni rad, odnošenje posla kući, kao i preterano posvećivanje vremena i emocija poslu znači da radoholičari nemaju vremena za oporavak.

Napor koji ulažete na poslu treba da bude propraćen odgovarajućim periodom oporavka kako bi se osiguralo optimalno zdravlje i funkcionisanje.

Tim istraživača Univerziteta u Padovi je 15 meseci pratio rad 322 radnika jedne privatne kompanije.

Svaki radnik je popunio upitnik samoprocene kako bi se utvrdilo koliko je posvećen poslu, a takođe je izvršena i njihova psihofizička procena.

Psihofizička procena radoholičara je povezana sa lošijim radom i povećanim izostancima sa posla zbog bolesti.

Dakle, iako radoholičar radi napornije i više, učinak mu je manji nego kod radnika koji opuštenije i bez velikog napora obavljaju svoj posao.

Foto: Ambro/FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare