Aktuelno

Da li posao utiče na vašu vezu?

Posao može da bude izvor ponosa i zadovoljstva za neke od nas. Drugima je ipak samo nužno zlo ili još gore, izvor svih frustracija i problema. Trećina bolesti koje pogađaju ljude razvijaju se od stresa koji izazivaju problemi na poslu.

Utorak, 27.08.2013.

14:06

Izvor: zena.hr

Default images

Podeli:

Da li posao utice na vasu vezu? Vodite o tome racuna kada osetite pritisak i tezinu u grudima i glavi zbog rokova koji vas pritiskaju, sefa koji vam stalno dise za vratom ili kolega koji vas izludjuju. Mozda vam se ovi podaci cine malo preteranim, ali su tacni. Ako mozete da se poistovetite s nekom od situacija navedenih u nastavku, velike su sanse da se stres negativno odrazava na vase zdravlje, vezu i brak, pa cak i lepotu. Ovo su faktori na poslu koji uticu na hronicni stres: dosadni zadaci koji se stalno ponavljaju imate nizak nivo kontrole nad onim sto radite naporne kolege ili manjak prijatelja na radnom mestu niste sigurni da li cete zadrzati posao (stalno se bojite da cete izgubiti posao) nocne smene i smene koje se stalno menjaju izlozenost buci Da rezimiramo – razlika izmedju akutnih i hronicnih uzrocnika stresa na poslu vezana je za vas odnos prema radnom mestu. Kada osecate da nemate puno kontrole nad onim sto radite, kada osecate da od vas previse traze i jos uz sve to nemate potporu prijateljski raspolozenih osoba – izlozeni ste velikom stresu i razornom ucinku koji on ima na vase fizicko i psihicko zdravlje. Akutni stres su povremeni projekti kada morate duze i napornije da radite, ali oni su upravo to – povremeni. Kada stres postane deo svakodnevice i hronican – to moze da bude pogubno za vas i za vase odnose s ljudima, posebno s voljenom osobom s kojom delite zivot i zivotni prostor. Izvor: zena.hr Foto: ambro/freedigitalphotos.net zena.hr Posao moze da bude izvor ponosa i zadovoljstva za neke od nas. Drugima je ipak samo nuzno zlo ili jos gore, izvor svih frustracija i problema. Trecina bolesti koje pogadjaju ljude razvijaju se od stresa koji izazivaju problemi na poslu. Posao moze da bude izvor ponosa i zadovoljstva za neke od nas. Drugima je ipak samo nuzno zlo ili jos gore, izvor svih frustracija i problema. Trecina bolesti koje pogadjaju ljude razvijaju se od stresa koji izazivaju problemi na poslu.

Vodite o tome računa kada osetite pritisak i težinu u grudima i glavi zbog rokova koji vas pritiskaju, šefa koji vam stalno diše za vratom ili kolega koji vas izluđuju.

Možda vam se ovi podaci čine malo preteranim, ali su tačni. Ako možete da se poistovetite s nekom od situacija navedenih u nastavku, velike su šanse da se stres negativno odražava na vaše zdravlje, vezu i brak, pa čak i lepotu.

Ovo su faktori na poslu koji utiču na hronični stres:

  • dosadni zadaci koji se stalno ponavljaju
  • imate nizak nivo kontrole nad onim što radite
  • naporne kolege ili manjak prijatelja na radnom mestu
  • niste sigurni da li ćete zadržati posao (stalno se bojite da ćete izgubiti posao)
  • noćne smene i smene koje se stalno menjaju
  • izloženost buci

Da rezimiramo – razlika između akutnih i hroničnih uzročnika stresa na poslu vezana je za vaš odnos prema radnom mestu. Kada osećate da nemate puno kontrole nad onim što radite, kada osećate da od vas previše traže i još uz sve to nemate potporu prijateljski raspoloženih osoba – izloženi ste velikom stresu i razornom učinku koji on ima na vaše fizičko i psihičko zdravlje.

Akutni stres su povremeni projekti kada morate duže i napornije da radite, ali oni su upravo to – povremeni. Kada stres postane deo svakodnevice i hroničan – to može da bude pogubno za vas i za vaše odnose s ljudima, posebno s voljenom osobom s kojom delite život i životni prostor.

Izvor: zena.hr
Foto: ambro/freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare