Uređenje doma

Burna reakcija poznatih Srpkinja: "Dalje ruke od naše materice"

Nakon što je jedan istaknuti srpski medij u subotu objavio da svaka druga Srpkinja koja ima preko 30 godina nema dete, usledila je teorija zbog čega je to tako. Navodno, glavni razlozi pada nataliteta u Srbiji su ženski hedonizam i predugo školovanje. Oni dovode do izumiranja naše nacije. Poznate dame su se oglasile i usprotivile ovoj tvrdnji.

Ponedeljak, 08.12.2014.

17:10

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Među prvima se oglasila Staša Koprivica, pozorišna rediteljka, autorka i muzičarka.

“Evo, ja sam školski primer tridesetogodišnje Beograđanke koja ima dečka, ali nema dete. Kao prvo, optužiti bilo koga u Srbiji da živi hedonistički je u najboljem slučaju crni humor! U zemlji u kojoj se učiteljicama dodatno smanjuje ionako mizerna plata neko se usuđuje da spomene luksuz? I da pita tu ženu zbog čega nema dete?!”, napisala je Staša.

Sa njom se slaže i poznata tviterašica i kolumnistkinja, Koza na Štiklama.

“Kakav, bre, hedonizam u Srbiji, pa nije ovo Norveška. Smanjuju porodiljama plate a ovamo podstiču na rađanje. Pa ne razmnožavaju se žene prostom deobom, da se to samo tako desi, prebrineš i gotovo”, prokomentarisala je, između ostalog, ona.

Staša je dodala da se dete ne sme posmatrati kao brojka u statistici nataliteta.

“Porođaj je tek početak staranja o bebi. Nije to predmet. Govorimo o osobi koju treba izdržavati, školovati, brinuti o njoj godinama. Evo, ja imam tih famoznih trideset godina i čim sam ih napunila počelo je sa kako ‘kad ćeš dete’, ‘ide zadnji voz’, gotovo, kraj. Nisam sebična, niti sam poslednja žena na svetu sa tipom na pustom ostrvu, pa da od mene zavisi opstanak čovečanstva. Nije moja dužnost da dižem natalitet po principu ‘kad ćeš iznajmiti matericu srpskoj naciji’”, gnevna je rediteljka.

Kakav je vaš stav o ovoj temi?

foto: clare bloomfield/freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.