Uređenje doma

Sobne biljke koje prečišćavaju vazduh

Ma koliko čistili svoje stanove, biće prepuni toksina jer se toksini nalaze u materijalima od kojih su napravljeni zidovi i nameštaj. Srećom, tu je priroda...

Utorak, 21.10.2014.

19:16

Izvor: metro-portal.hr

Default images

Podeli:

Kvalitet vazduha u stanu ili kući izuzetno zavisi od sobnih biljaka, tvrde stručnjaci, jer prirodnim putem prečišćavaju vazduh od raznih zagađivača i toksina. Pošto dolaze hladniji dani i sve ređe ćemo otvarati prozore, evo predloga koje biljke bi trebalo da nabavite kako bi vam vazduh uvek bio čist i svež.

Bambusova palma tera insekte i prečišćava vazduh, uklanjajući iz njega štetne sastojke poput benzena, formaldehida, hloroforma, ksilena i ugljen monoksida.

Bršljen (Hedera helix) je puzavica koja se lako prilagođava uslovima u kući, ne treba joj puno svetlosti i, osim što čisti vazduh od zagađivača, uklanja i alergene poput životinjskog izmeta i plesan. Iz vazduha uklanja benzen, formaldehide, trikloretilen i ugljen monoksid.

Fikus (Ficus robusta), zimzelena biljka poreklom iz Indije sjajno uklanja formaldehide, a jedan od najboljih cvetova za čišćenje vazduha je - hrizantema. Iako nije klasična kućna biljka, može potrajati i do mesec i po dana, pa je lako zamenite novom. Hrizanteme čiste vazduh od amonijaka, benzena, formaldehida i ksilena.

Izvor: metro-portal.hr
Foto: F.D.Richards/Flickr.com
Foto: spinster cardigan/Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare