Uređenje doma

4 pravila uz koja će soba postati raj za spavanje

Spavaća soba mora da bude opuštajuća, udobna i dizajnirana samo za spavanje i seks (u redu, ovde može da prođe i garderober, odnosno vaš kutak za odeću). Ako želite da što brže utonete u san i dobro spavate, bitno je da se pridržavate sledećih jednostavnih pravila nameštanja sobe u kojoj ćete provesti gotovo trećinu svog života.

Sreda, 17.09.2014.

16:18

Izvor: zadovoljna.hr

Default images

Podeli:

1. Kada idete na spavanje, maksimalno zamračite sobu

Stručnjaci tvrde da je ljudsko telo programirano da spava u mračnom okruženju.

Svetlost sprečava proizvodnju melatonina, hormona koji vam prirodno pomaže da utonete u san. Čak i kad zatvorite oči, vaše telo detektuje svetlost kroz očne kapke, i na taj način vaš mozak će biti zbunjen da li je dan ili noć i neće proizvoditi melatonin.

Neka u spavaćoj sobi bude mračno koliko vam to dozvoljavaju prilike (s obzirom na to kakve zavese/rolete imate, imate li širom otvoren prozor i sl.). Idealno je zamračiti spavaću sobu do te mere da je toliko mračno koliko možete podneti a da se ne spotičete o predmete kad hodate.

2. Spavaća soba ne sme da bude pretopla

Idealna temperatura za spavanje je 18-22 stepena, u zavisnosti od ličnih preferenci (za tzv. zimogrožljive 18 stepeni bi bilo kao da su pretvorili sobu u frižider) ili, posebno kad su u pitanju vrući dani, 5 do 10 stepeni niža od uobičajene dnevne temperature. Temperatura tela prirodno opada dok tonemo u san, pa hladnija spavaća soba može da ubrza proces uspavljivanja i doprinese boljem snu. Sobu morate i redovno da provetravate.

3. Neka bude – tiho

Ako je vaša spavaća soba žrtva neželjenih saobraćajnih zvukova, mačjih zavijanja ili naleta kiša i vetrova, dobri prozori ili čvrste zavese mogli bi da ublaže zvukove. U suprotnom, razmislite o tome da pre spavanja pustite CD s nekom umirujućom muzikom, i podesite da se isključi za 30 minuta ili koliko vam već treba da utonete u san. Neočekivani neželjeni zvukovi nisu dobri jer vas ometaju dok prelazite iz jedne faze spavanja u drugu, a posebno kad tonete u san.

4. Vaš kutak za spavanje mora da bude – opuštajući

Na kraju, evo i najtežeg zadatka: iz spavaće sobe bi trebalo da izbacite sve što nije u njenoj glavnoj ulozi spavanja ili seksa, sve nepotrebne stvari. Dakle, bilo kakve sprave za vežbanje, televizor, računar, kao i bilo koji predmet koji vas podseća na obveze ili stres.

Sobu obojite bojama koje volite, ali koje smiruju (plava, zelena, ružičasta...), krevet neka bude najdraže mesto na koje ste ikad legli u životu, jastuci, pokrivači i posteljina od udobnih i transparentnih materijala, a nered neka za tu sobu bude nepoznanica.

To je to, vaš mali raj vas čeka!

Izvor: zadovoljna.hr
Foto: MR LIGHTMAN/FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare