Uređenje doma

Šest tipova savremenih očeva

U savremenom društvu promenila su se pravila i prepliću se uloge, pa je tako i uloga oca bitno izmenjena. Za razliku od tradicionalnih očeva, koji odgajaju decu po principu zapovedanja i uvođenja nagrada i kazni, današnji očevi preuzeli su neke druge uloge i zadatke.

Petak, 01.08.2014.

15:21

Izvor: Tportal

Default images

Podeli:

Britanska studija u kojoj je učestvovalo 60 tata i mama pokazala je da su muškarci napravili veliki pomak od tradicionalne uloge glave porodice. Ipak, neki se još smatraju hraniteljima porodice i tako se i ponašaju, drugi su malo fleksibilniji i ne zanemaruju zabavnu stranu roditeljstva, a treći su, pak, više helikopter-roditelji.

Helikopter otac

Savremeni roditelji često se ubrajaju u kategoriju helikopter roditelja. Oni stalno vode računa o svojoj deci, pa ugovaraju preventivne pedijatrijske preglede, proveravaju miris, teksturu i učestalost stolice deteta... Oni su vrlo ozbiljno shvatili svoju ulogu i ne žele da naprave ni najmanju grešku.

Otac zabavljač

To je otac koji svoju ulogu oca interpretira kao ulogu zabavljača dece. Zna sve njihove igračke, isprobao je sve ludorije s njima i iako iza sebe ostavlja nered poput deteta, deca ga izuzetno vole.

Tata koji želi da život učini lakšim

U pitanju je otac koji je malo zbunjen u novoj ulozi i ima milion pitanja. Pitaće vas koje namirnice su dobre za vas dok dojite, koje pelene su najbolje za bebu, koja temperatura vode je idealna za kupanje... On će čistiti, kuvati, izneti đubre, usisati. Kako bi razvio samopouzdanje, potrebno mu je malo vremena nasamo s bebom i malo-pomalo biće sve sigurniji i nezavisniji.

Otac hranitelj porodice

Ovo je tip oca koji, kada dobije dete, postane još odgovorniji i svoju ulogu svede na ulogu hranitelja porodice. Kao da se u glavi reprogramira i vrati u pedesete godine, pa se trudi da donese hranu na sto i da porodici, bar kad je finansijska strana u pitanju, ništa ne nedostaje. Ovi očevi treba da se malo opuste i nauče kako da se zabavljaju.

Otac hvalisavac

Koliko god bili divni, očevi hvalisavci idu na živce. Oni su najglasniji kad treba da pohvale dete jer je njihov mezimac propuzao s pet meseci, prohodao sa jedanaest, zna da igra i ima bogat vokabular, a tek kako je motorički spretan. Koliko god izgledalo simpatično, ipak treba malo da se “ohlade”.

Uplašeni otac

On je zaista divan otac, ali jednostavno ne može da ostane sam s detetom. Ako imate ugovoren sastanak s kozmetičarkom ili prijateljicama, zvaće svoju mamu da uskoči. Užasava se od toga da zameni detetu pelene, uspava ga, a posebno od bebinih napada plača. Ne zna kuda bi sa sobom.

Izvor: tportal
Foto: ambro/freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.