Uređenje doma

Kako da dete shvati i prihvati razvod?

Razvodi brakova u kojima postoje deca su najteži i najosetljiviji. Koliko god da je ova situacija neprijatna i teška za supružnike, mališanima sve to pada deset puta teže.

Nedelja, 20.04.2014.

13:41

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Razvod braka je proces u kome se zajednica dvoje odraslih ljudi deli. Ali postoji jedna stvar koja je nedeljiva, a to su deca. Sam razvod tezak je za roditelje i veoma stresan, ali time što prestaju da budu muž i žena, oni ne prestaju da budu otac i majka. Njihova briga o detetu ostaje ista, ako ne malo drugačija u vreme tako nesvakidašnje životne promene deteta. Roditelji, morate razmišljati kao dete. Ne pokušavajte da radite ono što vi mislite da je za dete najbolje jer ukoliko ga dobro ne saslušate i ne razumete, velika je verovatnoća da ćete prevideti šta je zapravo ono o čemu vaše dete razmišlja i šta ga zbunjuje.

Devetnaest posto dece koja dožive razvod roditelja, dožive to u period sa deset godina, dok čak dvadeset i osam posto dece doživi ovu situaciju do svoje šeste godine. Studije potvrđuju negativan uticaj razvoda na decu što se kasnije odražava kroz problem u školi, sklonosti ka povišenoj seksualnoj aktivnosti, višem nivou depresivnosti, kao i češćim problemima u ponašanju.

Jedno je sigurno- porodica i dom u kome su mama i tata zajedno, do sada je bila jedina mogućnost za koju je vaš mališan uopšte znao. Ideja da će sada živeti samo sa jednimroditeljem, stvara neopisivu zbunjenost i nervozu u detetu. Taj osećaj može se opisati kao gubljenje tla pod nogama. Jednostavno, dete gubi sigurnost i utočište za koje je do skoro mislilo da je neuništivo i večno. Da do ovoga ne bi došlo, roditelji su u obavezi da se posvete mališanu i sa njim razgovaraju. Razgovor sa detetom treba da vode obaroditelja. Važno je tom prilikom kontolisati emocije koje nisu prikladne za dečije oči, kao što su plakanje ili bes i nervoza. Razgovarajte mirnim tonom i nemojte postavite situaciju formalno, već učinite to u trenutku kada vidite da je dete raspoloženo za razgovor.

Veoma je važno da dete ne oseti promenu ponašanja roditelja prema njumu. Prisustvo roditelja u svakodnevnom detetovom životu je neizostavno. Svakako će doći do određenih promena jer će živeti samo sa jednim roditeljem, ali upravo je taj roditelj u obavezi da spominje roditelja koji je odsutan i da u donošenje odluka koje se tiču mališana uključi i drugog roditelja tako što će to i reći detetu. Recimo: “Moramo da vidimo sa mamom/tatom da li se i ona/on slaže sa time.”

Naglasite detetu da se vaše emocije prema njemu nikada neće promeniti i da će ono biti i dalje najbitniji deo vašeg života. Nikada ne govorite pred detetom ružno o bivšem supružniku jer to može trajno ostaviti posledice na psihološki razvoj vašeg deteta. Naime, dete će promeniti sliku o opštim moralnim vrednostima kako svojih roditelja, tako i sebe samoga, a to vodi do stvaranja kompleksa. Porudite se da u nekim aktivnostimadeteta ipak učestvuju oba roditelja. Recimo, školske predstave, sportske utakmice, roditeljski sastanci, putovanja ili jednostavno zajednički obroci u toku nedelje. To će sigurno doprineti da se vaše dete postupno prilagodi novonastaloj situaciji u kojoj on, iskreno, najmanje odlučuje.

Izvor: onaportal.com
Foto: davidcastillodominici/freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare