Uređenje doma

Sa decom u kolima: kako bez povraćanja?

Šta učiniti da sprečite povraćanje dok putujete sa decom kolima? Šta ako ste zaboravili lek protiv mučnine pre puta? Može li se sprečiti povraćanje, a da se ne koriste lekovi?

Subota, 18.01.2014.

13:00

Izvor: superdete.com

Default images

Podeli:

Sa decom u kolima: kako bez povracanja? Putovanje sa decom kolima neke roditelje prvo asocira na probleme, koje donosi povracanje. Sta sve treba, ili mozete da ucinite da pre i nakon sto se pojave simptomi, kako bi putovanje bilo prijatnije za vase dete i vas? Veliki broj dece pati od mucnine pri voznji kolima. Neka su toliko osetljiva da nakon par minuta u automobilu pocinju prvi simptomi, a zatim i povracanje, dok neka samo ne podnose voznju u krivinama. Prvi znaci da je detetu muka je da se umiri, cesto pobledi, ili pocne da zeva. U takvim situacijama najbolje je da sto pre zustavite auto i izvedete dete da proseta i udahne svez vazduh. Kada nastavite voznju, potrudite se da dete gleda van automobila u najudaljenije nepokretne tacke. Malom detetu je tesko da to razume i tesko da ce ostati skoncentrisano na gledanje u daljinu. Zato, da bi mu odrzali paznju, mozete ga zapitkivati da li vidi kucu na vrhu udaljenog brda, da li vidi drvo na kraju puta…, . Ako putujete kroz predeo gde bas i nema sta da pokaze u daljini, mozete se igrati igre „Nadji oblak, koji lici na nesto“. To ce ga neko vreme okupirati, taman da se malo stabilise. Otvorite malo prozor da bi obezbedili dovoljno svezeg vazduha u kolima. Deci, koja su izuzetno osetljiva, za duzi put se daju lekovi protiv mucnine pri putovanju. Ovi lekovi ih obicno i malo uspavaju, pa je mozda dobro da planirate put u vreme kada dete i inace spava. Lek treba popiti bar pola sata pre puta. Ako zakasnite, rizikujete da lek ne stigne da deluje na vreme, pa da ga dete ispovraca. Sta mozete da uradite da detetu ne bude muka u kolima? Potrudite se da dete jede oko sat vremena pre puta. Prazan stomak, kao i tek pojeden obrok pojacava osecaj mucnine. Ukinite sve zabave, koje detetu fokusiraju pogled na nesto unutar automobila: citanje, crtanje, gledanje slika, crtanih filmova… Pratite sve vreme puta da li ce se pojaviti simptomi mucnine. Sto ih pre uocite i reagujete, lakse ce Vam proteci putovanje. Izvor: superdete.com Foto: imagerymajestic/FreeDigitalPhotos.net superdete.com Sta uciniti da sprecite povracanje dok putujete sa decom kolima? Sta ako ste zaboravili lek protiv mucnine pre puta? Moze li se spreciti povracanje, a da se ne koriste lekovi? Sta uciniti da sprecite povracanje dok putujete sa decom kolima? Sta ako ste zaboravili lek protiv mucnine pre puta? Moze li se spreciti povracanje, a da se ne koriste lekovi?

Putovanje sa decom kolima neke roditelje prvo asocira na probleme, koje donosi povraćanje. Šta sve treba, ili možete da učinite da pre i nakon što se pojave simptomi, kako bi putovanje bilo prijatnije za vaše dete i vas?

Veliki broj dece pati od mučnine pri vožnji kolima. Neka su toliko osetljiva da nakon par minuta u automobilu počinju prvi simptomi, a zatim i povraćanje, dok neka samo ne podnose vožnju u krivinama.

Prvi znaci da je detetu muka je da se umiri, često pobledi, ili počne da zeva. U takvim situacijama najbolje je da što pre zustavite auto i izvedete dete da prošeta i udahne svež vazduh.

Kada nastavite vožnju, potrudite se da dete gleda van automobila u najudaljenije nepokretne tačke. Malom detetu je teško da to razume i teško da će ostati skoncentrisano na gledanje u daljinu. Zato, da bi mu održali pažnju, možete ga zapitkivati da li vidi kuću na vrhu udaljenog brda, da li vidi drvo na kraju puta…, . Ako putujete kroz predeo gde baš i nema šta da pokaže u daljini, možete se igrati igre „Nađi oblak, koji liči na nešto“. To će ga neko vreme okupirati, taman da se malo stabiliše.

Otvorite malo prozor da bi obezbedili dovoljno svežeg vazduha u kolima.

Deci, koja su izuzetno osetljiva, za duži put se daju lekovi protiv mučnine pri putovanju. Ovi lekovi ih obično i malo uspavaju, pa je možda dobro da planirate put u vreme kada dete i inače spava. Lek treba popiti bar pola sata pre puta. Ako zakasnite, rizikujete da lek ne stigne da deluje na vreme, pa da ga dete ispovraća.

Šta možete da uradite da detetu ne bude muka u kolima?

Potrudite se da dete jede oko sat vremena pre puta. Prazan stomak, kao i tek pojeden obrok pojačava osećaj mučnine.

Ukinite sve zabave, koje detetu fokusiraju pogled na nešto unutar automobila: čitanje, crtanje, gledanje slika, crtanih filmova…

Pratite sve vreme puta da li će se pojaviti simptomi mučnine. Što ih pre uočite i reagujete, lakše će Vam proteći putovanje.

Izvor: superdete.com
Foto: imagerymajestic/FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare