Uređenje doma

Muškarci koji imaju sestre su konzervativniji

Dečaci koji su odrasli samo uz sestre imaju tradicionalnije stavove o podeli poslova, otkrila je najnovija studija.

Nedelja, 08.09.2013.

13:08

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Muskarci koji imaju sestre su konzervativniji Zanimljivo je da je ovu studiju sproveo Univerzitet Stenford davne 1965. godine na 1.699 ucenika srednjih skola. Istrazivaci rezultate objasnjavaju time sto su takvi momci odrastali u porodicama u kojima su zene radile sve kucne poslove, dok su oni kao sinovi jedinci imali poseban tretman. Takodje, ovi muskarci obicno imaju konzervativne i desnicarske politicke stavove. Muskarci koji su odrastali sa sestrama, odnosno bez brace u 17 odsto vise slucajeva imaju stav da kucnim poslovima treba da se bave samo zene. Stavise, oni su u 15 odsto vise slucajeva imali sklonost da u tinejdzerskim godinama razviju i konzervativne politicke stavove. Ipak, u studiji se navodi da su ovakvi stavovi vremenom malo omeksavali. Sta vi mislite, da li su muskarci koji su rasli sa sestrama konzervativniji? foto: ambro/freedigitalphotos.net Super zena Decaci koji su odrasli samo uz sestre imaju tradicionalnije stavove o podeli poslova, otkrila je najnovija studija. Decaci koji su odrasli samo uz sestre imaju tradicionalnije stavove o podeli poslova, otkrila je najnovija studija.

Zanimljivo je da je ovu studiju sproveo Univerzitet Stenford davne 1965. godine na 1.699 učenika srednjih škola.

Istraživači rezultate objašnjavaju time što su takvi momci odrastali u porodicama u kojima su žene radile sve kućne poslove, dok su oni kao sinovi jedinci imali poseban tretman. Takođe, ovi muškarci obično imaju konzervativne i desničarske političke stavove.

Muškarci koji su odrastali sa sestrama, odnosno bez braće u 17 odsto više slučajeva imaju stav da kućnim poslovima treba da se bave samo žene. Štaviše, oni su u 15 odsto više slučajeva imali sklonost da u tinejdžerskim godinama razviju i konzervativne političke stavove.

Ipak, u studiji se navodi da su ovakvi stavovi vremenom malo omekšavali.

Šta vi mislite, da li su muškarci koji su rasli sa sestrama konzervativniji?

foto: ambro/freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.