Uređenje doma

Kako prepoznati simptome stresa kod deteta?

Razni faktori i situacije utiču na pojavu stresa kod dece, od privikavanja na novu sredinu, do pritisaka u školi ili jednostavno usklađivanja obaveza.

Ponedeljak, 19.11.2012.

14:37

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Kako prepoznati simptome stresa kod deteta? Zato je bitno da roditelji na vreme prepoznaju simptome, koji mogu prouzrokovati stres kod deteta , kako bi mogli da im pomognu. Neki od najcescih simptoma su: Stomacni problemi Zeludacni problemi, mucnina, povracanje ili dijareja mogu vrlo lako biti simptomi stresa kod skolske dece, posebno ako se cesto pojavljuju ili se cini da su prerasli u hronicno stanje. Srcani problemi Povecan broj otkucaja, lupanje srca i visok krvni pritisak su simptomi koji se mogu pojaviti kada je dete pod stresom. Ovakvi simptomi, ukoliko traju duzi vremenski period, mogu prouzrokovati srcane bolesti. Ucenicima i studentima koji osecaju lupanje srca preporucuju se vezbe dubokog disanja ili druge opustajuce aktivnosti kako bi smanjili stres i vratili otkucaje srca na normalu. Bolovi Glavobolje, bol u grudima, bol u ledjima ili opsti bolovi u telu (misicima) se mogu pojaviti kada je dete pod stresom. Ovi bolovi ponekad mogu stvoriti zabludu da se radi o nekoj stvarnoj fizickoj bolesti. Medjutim, razne opustajuce aktivnosti mogu pruziti olaksanje. Spavanje Promene navika spavanja takodje su znak stresa. Iako neka deca mogu spavati mnogo vise nego sto je uobicajeno, kao vid odbrane u borbi sa stresom, ima mnogo vise onih koji imaju poteskoca sa spavanjem i bice budni nocu sa teskobnim mislima o izvoru i razlogu svog stresa. Oslabljen imuni sistem Neka deca su podloznija bolestima od svojih vrsnjaka. Jedan od razloga moze biti i taj sto je njihov imuni sistem zbog stresa oslabljen, sto ih cini osetljivijim na viruse i bolesti. Promene u tezini Takodje, moguce je da se deca jednostvano okrenu hrani kako bi se bolje nosila sa svojim stresom, dok drugi mogu izgubiti apetit i izbegavati redovne obroke. Ove nezdrave navike mogu dovesti do debljanje ili gubitka tezine. Fizioloske promene Odredjene fizioloske reakcije se aktiviraju kada um oseti da je telo u opasnosti. Kada se to dogodi, hormon stresa kortizol i adrenalin preplave telo i uzrokuju nekoliko fizickih promena. Disanje, broj otkucaja srca i metabolizam se ubrzavaju da bi se omogucio brzi protok krvi. Cula se izostre i pojaca se znojenje kako bi se telo pod stresom brze ohladilo. Izvor: roditeljstvo.com Foto: David Castillo/FreeDigitalPhotos.net Proverite da li je vase dete pod stresom. roditeljstvo.com Razni faktori i situacije uticu na pojavu stresa kod dece, od privikavanja na novu sredinu, do pritisaka u skoli ili jednostavno uskladjivanja obaveza. Razni faktori i situacije uticu na pojavu stresa kod dece, od privikavanja na novu sredinu, do pritisaka u skoli.

Zato je bitno da roditelji na vreme prepoznaju simptome, koji mogu prouzrokovati stres kod deteta , kako bi mogli da im pomognu.

Neki od najčešćih simptoma su:

Stomačni problemi

Želudačni problemi, mučnina, povraćanje ili dijareja mogu vrlo lako biti simptomi stresa kod školske dece, posebno ako se često pojavljuju ili se čini da su prerasli u hronično stanje.

Srčani problemi

Povećan broj otkucaja, lupanje srca i visok krvni pritisak su simptomi koji se mogu pojaviti kada je dete pod stresom. Ovakvi simptomi, ukoliko traju duži vremenski period, mogu prouzrokovati srčane bolesti. Učenicima i studentima koji osećaju lupanje srca preporučuju se vežbe dubokog disanja ili druge opuštajuće aktivnosti kako bi smanjili stres i vratili otkucaje srca na normalu.

Bolovi

Glavobolje, bol u grudima, bol u leđima ili opšti bolovi u telu (mišićima) se mogu pojaviti kada je dete pod stresom. Ovi bolovi ponekad mogu stvoriti zabludu da se radi o nekoj stvarnoj fizičkoj bolesti. Međutim, razne opuštajuće aktivnosti mogu pružiti olakšanje.

Spavanje

Promene navika spavanja takođe su znak stresa. Iako neka deca mogu spavati mnogo više nego što je uobičajeno, kao vid odbrane u borbi sa stresom, ima mnogo više onih koji imaju poteškoća sa spavanjem i biće budni noću sa teskobnim mislima o izvoru i razlogu svog stresa.

Oslabljen imuni sistem

Neka deca su podložnija bolestima od svojih vršnjaka. Jedan od razloga može biti i taj što je njihov imuni sistem zbog stresa oslabljen, što ih čini osetljivijim na viruse i bolesti.

Promene u težini

Takođe, moguće je da se deca jednostvano okrenu hrani kako bi se bolje nosila sa svojim stresom, dok drugi mogu izgubiti apetit i izbegavati redovne obroke. Ove nezdrave navike mogu dovesti do debljanje ili gubitka težine.

Fiziološke promene

Određene fiziološke reakcije se aktiviraju kada um oseti da je telo u opasnosti. Kada se to dogodi, hormon stresa kortizol i adrenalin preplave telo i uzrokuju nekoliko fizičkih promena. Disanje, broj otkucaja srca i metabolizam se ubrzavaju da bi se omogućio brži protok krvi. Čula se izoštre i pojača se znojenje kako bi se telo pod stresom brže ohladilo.

Izvor: roditeljstvo.com
Foto: David Castillo/FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare