Jedinstvenim nakitom čuva gajtan vez od zaborava

Snežana Bilić Macić, diplomirani dizajner tekstila i nakita, svojim ručnim radom stvara unikatan nakit, starom tehnikom nazvanom gajtan vez. Nakit pravi od takozvanih gajtan traka u boji u kombinaciji sa murano staklom. Ona uživa u pravljenju svakog komada ovog jedinstvenog nakita, a u isto vreme daje veliki doprinos kulturi - čuva ovu staru tehniku od zaborava.

Izvor: Bojana Rogiæ

Četvrtak, 23.10.2014.

16:41

Default images

U razgovoru za portal "Super žena" Snežana je otkrila šta je to što je pokreće da stvara ovaj unikatan nakit, gde je pronašla inspiraciju i koliko ljubavi i truda je potrebno da bi se očuvala jedna stara tehnika od iščezavanja.

Šta je gajtan vez tehnika i odakle potiče?

- Gajtan vez je stara tehnika koju su koristili mnogi. Bio je zastupljen kako u arapskim zemaljama, tako i u našim selima gde su se na ovaj način ukrašavala odela, prsluci, suknje, vojne uniforme - francuske epolete. Sve što je izrađeno ovom tehnikom je vrlo trajno, neka sačuvana odela stara su i po dvesta-trista godina. Takođe ova tehnika poznata je i u Indiji, vrlo je zastupljena u svim krajevima sveta, ali je problem što je kod nas zaboravljena.
Snežana Biliæ Maciæ
Kako se rodila ideja za stvaranjem ovakvog nakita?

- Kako sam završila odsek tekstil na Akademiji primenjenih umetnosti, zaljubljenik sam u materijale, ali volim i nešto "čvrsto“. Razmišljala sam šta bi moglo da bude to čime bih se bavila kako bih se rasteretila svakodnevnih briga i počela sam da radim sa staklom. Zajedno sa svojim suprugom radim murano staklo što za mene sve do danas predstavlja ličnu rehabilitaciju. Pored posla koji obavljam i porodičnih obaveza, znala sam da ću baš u ovome pronaći sebe.

Da li ste u nekome tražili i pronašli inspiraciju?

- Dugo sam tražila šta bih mogla da radim. Onda sam naišla na Izraelku Dori Singeri koja je me je prosto oduševila. Završila je tekstil i nakon toga došla na ideju da kombinuje Svarovski kristale sa gajtan vezom i to mi je zapravo samo dalo ideju za ono što ja danas pravim. Ovaj moj hobi, koji obavljam sa puno ljubavi takođe zahteva i mnogo strpljenja, preciznosti i pedantnosti. Tehinka je vrlo kompikovana i evo već šest meseci, mogu da kažem, trudim se da usavršim to što radim. Veoma je važno da već unapred znate šta pravite, praktično počinjete od kraja i samo tako će ispasti savršen primerak.
Od čega pravite nakit?

- Kombinujem murano staklo i češke perle. Murano staklo je veoma cenjeno i skupoceno staklo koje predstavlja jednu kulturu za sebe. Nabavljamo ga iz Italije tako što naručujemo restlove, jer radimo sa manjim komadima, pa je samim tim jednostavnije za dostavu i pakovanje. Specifične oblike dobijamo fuzijom, ili topljenjem stakla, uklapamo boje i na kraju dobijamo jedan zanimljivi predmet koji možete da kombinujete za razne potrebe. Češki kristal nabavljamo iz Češke ili u nekim našim radnjama koje specijalno prodaju perle i ostale sitnice potrebne ručnog rada.

Iako za sada Snežana nakit pravi iz ljubavi samo za svoje potrebe i poklanja prijateljima, ipak ima ideju da se to razvije i postane ozbiljnije.

- Volela bih da se ljudi upoznaju sa ovom tehnikom pravljenja nakita jer se u našoj zemlji niko ne bavi ovakvim ručnim radom. Retko ko i zna za ovu tehniku, a to je nešto što nije novo u svetu. Kao odličan primer je upravo Dori Singeri koja je poznata u svetu toliko da radi za najpoznatije modne kuće na svetu. Ona je vratila ovu staru tehniku u sadašnjost, a ja sam iskoristila njenu ideju u kombinaciji sa mojim staklom.
Šta je ono što najviše volite u ovom poslu?

- Jeste teško, priznajem, ali uživam u ovome jer je to nešto novo. Nekoliko puta sam izlagala nakit u gradskim galerijama i stranci su bili oduševljeni. Na žalost, na našim prostorima pojam ručni rad je izgubio na težini. Sama pomisao da nosite nešto što je unikatno je dovoljno da se osećate posebno i zadovoljno kada tako nešto napravite svojim rukama.
Koliko vam je potrebno vremena za izradu jedne ogrlice ili minđuša?

- Na početku mi je bilo potrebno više vremena, ali danas mi treba jedan dan za jednu ogrlicu, koja će biti perfektno urađena. Ovaj nakit se lepo nosi, lagan je prijatan, nema teških delova od kojih je sačinjen. Vrlo je atraktivan i kombinuje se uz sve. Pravim i narukvice, a uopšteno na ovaj način možete praviti različite ukrase za torbe, cipele i odeću. Na početku gajtan vez i jeste bio namenjen samo za odeću, ali se vremenom proširio na druge stvari. Bilo bi lepo da se organizuju žene koje ovo zanima i koje bi volele da se iz ljubavi bave ovim vezom. Bile bi oduševljene kada bi saznale sve mogućnosti ove tehnike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: