Loša vest za ljubiteljke visokih potpetica

Volite nositi visoke štikle? Istina je da noga u njima lepše izgleda, ali najnovije istraživanje otkriva da je cena te lepote ipak previsoka.

Izvor: tportal.hr

Četvrtak, 06.06.2013.

19:03

Default images

Nakon jednog sata, šest minuta i 48 sekundi nošenja visokih potpetica, noge počinju da bole. Za 20 posto osetljivijih žena ta bol dolazi mnogo ranije, tačnije oko desetak minuta nakon nošenja, otkriva najnovije istraživanje.

Više od trećine ispitanica izjavilo je da su ih tokom noćnog izlaska noge toliko bolele da su se kući vraćale bose. Istraživanje u kom je učestvovalo više od 2.000 ljudi, ukazuje na to da su visoke štikle štetnije nego što se mislilo.

Ortoped Majk O'Nil upozorava da situaciju dodatno pogoršava činjenica da mnoge žene obuvaju i cipele manjeg broja što dovodi do ozbiljnih oštećenja kostiju i živaca.

“Nema sumnje da žene zbog visokih štikli ugrožavaju svoje zdravlje i to u ime mode. Kada treba da biraju između modernih štikli ili zdravih i lepih nogu, mnoge će žene odabrati štikle”, istaknuo je O'Neil.

Visoke štikle štete i nožnim prstima i noktima jer ih previše stežu, a dugoročno posledice mogu biti ružne i neugodne.

Za razliku od žena, muškarci će se vrlo retko odlučiti za obuću koja je lepa, ali neudobna. Oni znatno više cene udobnost i zdravlje.

izvor i foto: tportal; marin/freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: