Modna revija u Avganistanu? Samo za hrabre

Iako su modne revije u Avganistanu izuzetno retke, grupa entuzijasta uspela je da u jednom restoranu u Kabulu organizuje modno veče s ciljem rušenja barijera u konzervativnoj sredini i osnaživanja žena.

Izvor: klix.ba

Nedelja, 10.02.2013.

13:39

Default images

Ideja da žene budu u centru pažnje u Avganistanu je i nakon 12 godina od svrgavanja talibanskog režima još uvek tabu. Neke žene i dalje ne izlaze na ulicu bez plavih burki, a nasilje nad njima je veoma često. Zbog toga je organizacija jedne modne revije u srcu Kabula poduhvat vredan divljenja.
Na reviji, koju je organizovala neprofitna nevladina organizacija "Young Women for Change", učestvovalo je sedam devojaka i tri mladića. Oni su na improviziranoj pisti prikazali 33 modela među kojima su bile haljine kratkih rukava, farmerke, tunike, ali i tradicionalni odevni predmeti, piše AP.
"Veliki izazov je raditi stvari koje se većini u Avganistanu ne sviđaju, ali ja sam uzbuđena jer znam da ću napraviti neku promenu", rekla je sedamnaestogodišnja Farkhonda Taheri, koja nikada ranije nije videla modnu reviju.

Ona smatra da je za mlade u Avganistanu važno da rizikuju, jer samo tako mogu da naprave neke promene.
Organizatori lokalnim medijima nisu dozvolili da fotografišu modele kako bi zaštitili žene koje su se pojavile bez marama i u kratkim suknjama.

foto: Beta/AP

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: