Veze i odnosi

Muškarci ne mogu da odole kada na ženi vide...

Odavno se zna da ženin izgled, počevši od figure do stila oblačenja, utiče na ponašanje muškarca prema nežnijem polu, a nedavno su francuski naučnici ustanovili da će muškarci pre obratiti pažnju na ženu i brže joj priskočiti u pomoć ako je u štiklama nego ako nosi ravne cipele…

Utorak, 25.11.2014.

14:12

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Jedan francuski univerzitet sproveo je istraživanje u vezi sa time na koji način visina ženske potpetice utiče na ponašanje pripadnika suprotnog pola. Istraživanje je podeljeno u četiri eksperimenta.

Poslednji u nizu eksperimenata sproveden je u baru u kome je praćeno ponašanje 36 mladića prema ženama u visokim potpeticama i onima koje su nosile ravne cipele.

Rezultati istraživanja prva tri eksperimenata pokazala su da su muškarci bili spremniji da pomognu ženi kada je nosila cipele s visokim potpeticama, nego kada je bila u ravnim cipelama, a četvrti je takođe pokazao da muškarci u baru radije i brže pristupaju ženi u visokim potpeticama.

Naučnici smatraju da muškarci žene u visokim potpeticama povezuju sa slanjem određene seksualne poruke, verovatno zato što im takvu poruku šalju atraktivni ženski modeli u cipelama s visokim potpeticama koje redovno viđaju u medijima.

Muškarci generalno precenjuju ženin seksualni interes, naročito proučavajući njen stil oblačenja i dolaze do pogrešnog zaključka. Ženu u visokim potpeticama doživljavaju kao ženu koja šalje poruku seksualne zainteresovanosti, što ne mora da ima veze s njenom obućom. Upravo takvo pogrešno tumačenje objašnjava zbog čega su muškarci bili spremni da prihvate učestvovanje u anketi, spontano im pomognu ili im priđu u baru.

Drugo objašnjenje je to da način na koji žena hoda u štiklama, a nesumnjivo je drugačiji od onog u ravnim cipelama, povećava njenu privlačnost za muški pol, ali to su hipotetičke pretpostavke i potrebno je sprovesti dodatna istraživanja. Rezultati su objavljeni u časopisu “Archives of Sexual Behavior”.

A kada je o štiklama reč, nije na odmet spomenuti ih i u malo drugačijem kontekstu. Britanski lekari su prošle godine uz pomoć najnovijeg 3D skenera kod brojnih pacijentkinja otkrili brojna oštećenja i deformacije kostiju stopala, zglobova i mišića. Na ženama je da odluče da li im je draža pažnja muškaraca na ulici ili ortopeda u ordinaciji.

Foto: Leather fashion fashionista/Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.