Veze i odnosi

Profesije koje rasturaju brak

Pojedine profesije su izloženije riziku od raspada braka od ostalih, pa se tako lekari daleko češće razvode nego inženjeri, navodi se u britanskoj studiji.

Subota, 22.02.2014.

13:16

Izvor: Tanjug

Default images

Podeli:

U najrizičnijoj kategoriji, u pogledu toga da im posao uništi porodično gnezdo, su plesači, koreografi, barmeni ili kineziterapeuti, sa čak 40 odsto šansi da se razvedu od bračnog saputnika, tvrde autori studije.

Bolničari i medicinski tehničari, umetnici i sportisti su odmah iza njih i imaju 30 odsto šansi da im se brak raspadne.

Najmanje su ugroženi, kako se čini, brakovi inženjera agronoma, sa tek dva odsto rizika za razvod braka.

U studiji se navodi da broj radnih sati, prekovremeni rad i rad vikendom nemaju veliki uticaj na razvod braka.

Autori studije su analizirali razvedene ili razdvojene parove u 449 različitih profesija.

Direktor agencije Rilejšen i Performans, Hamid Agini, ipak smatra da nisu sve profesije zastupljene u ovoj studiji, i to baš one u kojima su razvodi česta pojava, a u koje je je svrstao i posao političara, direktora ili novinara.

Agini podseća na česte bračne afere predsednika država, koje u poslednje vreme pune naslovnice tabloida.

Direktor agencije dodaje da su profesije u kojima su sastanci i upoznavanje novih ljudi česti najrizičnije za raspad braka.

"Nije čudo što su inženjeri najmanje razvode, jer se radi o racionalnim ličnostima, koje pre svega traže stabilnost kako u profesionalnom tako i u ličnom životu", zaključuje Agini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.