Veze i odnosi

Kako se nositi s ljubomorom partnera?

Prava doza ljubomore nije problematična ni u jednoj vezi, ali tanka je linija između lude zaljubljenosti i samo ludosti...

Nedelja, 12.05.2013.

16:15

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Kako se nositi s ljubomorom partnera? Ljubomora moze biti dobar podsticaj u vezi i rasplamsati uspavane strasti, dati naznake kako ce veza izgledati u buducnosti, ali moze biti i veliko opterecenje. Ljubomora moze ozbiljno ugroziti vezu Ako na pocetku veze on kaze da mu je zao sto vas je neki njegov potez ucinio ljubomornom, to je znak da ce i u buducnosti biti osoba od podrske. Ako samo odmahne rukom i kaze da bezrazlozno preterujete, verovatno ce isto reagovati i na druge situacije. "U dugim vezama malo ljubomore moze ponovno uzburkati strasti jer ce vas taj osecaj podsetiti na ono sta imate“, objasnila je za „Women's Health“ doktorka Hajdi Reder, te dodala da takve situacije cesto vode boljem i strastvenijem seksualnom zivotu. Nekoliko je studija pokazalo da su zene najcesce ljubomorne ako posumnjaju da je partner zaljubljen u neku drugu a muskarci pak, ako sumnjaju da im je partnerka neverna. A kako se nositi s ljubomorom? Verujte svojim instinktima i nemojte ih zanemariti, ali nemojte da se ponasate poput nemoguce tinejdzerke histericnim ispadom i optuzbama. Pre nego sto krenete s optuzbama, pricekajte minut i tek kada se smirite probajte argumentovano reci sta vam je zasmetalo. U tom trenutku iskoristite priliku da na miran nacin objasnite sta pobudjuje ljubomoru. Takodje, morate nauciti da kontrolisete svoje emocije jer u takvim momentima ludost brzo svlada razumno razmisljanje. Kako urazumiti ljubomornog partnera? U svakoj neprijatnoj situaciji poput susreta s bivsim deckom, sadasnjem partneru dajte do znanja dodirima ili slicnim gestom da je on sada jedina osoba za vas. Tako nece izgubiti samopouzdanje i osecaj ljubomore nece rasti. Ako vam prigovori da ste se zagledali u zgodnog frajera s druge strane ulice, nemojte lagati i govoriti da ste zapravo gledali izlog butka. Niko ne pada na to, a pomalo je i uvredljivo kada vas neko tako laze. Ako se bojite burne reakcije, radije recite da vam je jednostavno zapeo za oko ili vas podseca na prijatelja s faksa. To ga nije uverilo da nema razloga za ljubomoru? Pitajte ga sta misli da treba da uradite u takvim situacijama. Ako su njegovi zahtevi prihvatljivi, pokusajte da se dogovorite i to postujete. izvor i foto: t portal; Ambro/freedigitalphotos.net tportal.hr Prava doza ljubomore nije problematicna ni u jednoj vezi, ali tanka je linija izmedju lude zaljubljenosti i samo ludosti... Prava doza ljubomore nije problematicna ni u jednoj vezi, ali tanka je linija izmedju lude zaljubljenosti i samo ludosti...

Ljubomora može biti dobar podsticaj u vezi i rasplamsati uspavane strasti, dati naznake kako će veza izgledati u budućnosti, ali može biti i veliko opterećenje.

Ljubomora može ozbiljno ugroziti vezu

Ako na početku veze on kaže da mu je žao što vas je neki njegov potez učinio ljubomornom, to je znak da će i u budućnosti biti osoba od podrške. Ako samo odmahne rukom i kaže da bezrazložno preterujete, verovatno će isto reagovati i na druge situacije.

"U dugim vezama malo ljubomore može ponovno uzburkati strasti jer će vas taj osećaj podsetiti na ono šta imate“, objasnila je za „Women's Health“ doktorka Hajdi Reder, te dodala da takve situacije često vode boljem i strastvenijem seksualnom životu.

Nekoliko je studija pokazalo da su žene najčešće ljubomorne ako posumnjaju da je partner zaljubljen u neku drugu a muškarci pak, ako sumnjaju da im je partnerka neverna.

A kako se nositi s ljubomorom?

Verujte svojim instinktima i nemojte ih zanemariti, ali nemojte da se ponašate poput nemoguće tinejdžerke histeričnim ispadom i optužbama. Pre nego što krenete s optužbama, pričekajte minut i tek kada se smirite probajte argumentovano reći šta vam je zasmetalo.

U tom trenutku iskoristite priliku da na miran način objasnite šta pobuđuje ljubomoru. Takođe, morate naučiti da kontrolišete svoje emocije jer u takvim momentima ludost brzo svlada razumno razmišljanje.

Kako urazumiti ljubomornog partnera?

U svakoj neprijatnoj situaciji poput susreta s bivšim dečkom, sadašnjem partneru dajte do znanja dodirima ili sličnim gestom da je on sada jedina osoba za vas. Tako neće izgubiti samopouzdanje i osećaj ljubomore neće rasti. Ako vam prigovori da ste se zagledali u zgodnog frajera s druge strane ulice, nemojte lagati i govoriti da ste zapravo gledali izlog butka. Niko ne pada na to, a pomalo je i uvredljivo kada vas neko tako laže. Ako se bojite burne reakcije, radije recite da vam je jednostavno zapeo za oko ili vas podseća na prijatelja s faksa.

To ga nije uverilo da nema razloga za ljubomoru? Pitajte ga šta misli da treba da uradite u takvim situacijama. Ako su njegovi zahtevi prihvatljivi, pokušajte da se dogovorite i to poštujete.

izvor i foto: t portal; Ambro/freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.