Da li i kada pramenovi oštećuju kosu?

Sigurno ste se do sada dosta puta pitali da li pramenovi oštećuju kosu- ili da li oštećuju kosu više nego što je oštečuje farbanje kose? Odgovor je kratko i jasno -NE.

Izvor: Miloš Fijatoviæ

Petak, 28.11.2014.

09:50

Default images

Ipak postoje situacije u kojima može da dođe do oštećenja kose:

Nestručno i preterano agresivno napravljeni pramenovi jako oštećuju kosu; pramenovi kod kojih se preko starih blajhanih pramenova prelazi novim blajhanim pramenovima izuzeteno oštećuju kosu, pramenovi koji se rade na kosi koja ne može da podnese agresivan tretman takođe. Pravilna ocena stanja kose na kojoj se žele uraditi pramenovi je ključna za stanje u kom će biti kosa posle pramenova.

Pramenovi se ne moraju raditi sa blanšem, u zavisnosti od željenog rezultata i farba za kosu može poslužiti kao posvetljivač umesto blanša, pri čemu je farba naravno manje agresivna u odnosu na blanš ali i tada važe gore pomenuta pravila i ako se nestručno radi tada i pramenovi rađeni bojom koja se ponavlja više puta vrlo oštećuju vlas.

Ukoliko je na kosi velika količina belih pramenova, što daje i veliku količinu bele kose, to je uglavnom znak da je kosa veoma oštećena jer je efeakt koji je dobijen i vizuelno i faktički efekat kompletno blajhane kose, a opet takav efekat je sinonim za lošu kosu.

Moderne kose odnosno moderni pramenovi nisu izrazito svetli (ovo pogotovo ako je u pitanju duža kosa) već su pramenovi mirniji, tonirani i usklađeni sa bojom podloge tako da čine sklad radije nego da se jako ističu i čine jake i grube kontraste.

Danas kvalitetni preparati u frizerskim salonima brišu granicu između farbi za kosu i blanševa, bar kada je agresivnost preparata u pitanju, pa je kvalitetan blanš manje štetan za kosu nego veliki broj farbi na tržištu.

Miloš Fijatović,
frizerski salon “Fijatović”

Foto: MeaganTintari/flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: