Želite dugu i zdravu kosu? Evo kako da je pustite

Duga i lepa kosa je veliki cilj i to je nešto na čemu mora da se poradi-vrlo je retko da kosa sama od sebe i bez ikakve brige izraste u lepu dugu kosu.

Izvor: Miloš Fijatoviæ

Sreda, 08.10.2014.

15:58

Default images

Smatra se da je 60-70cm maksimalna dužina koju kosa može da dostigne kod prosečne osobe (ovo je dužina kose do struka). Svaka pojedinačna folikula zadužena je za proizvodnju kose, a posle 60 meseci rada prelazi u fazu mirovanja i pri tom odbacuje vlas. Kako je prosešan rast kose oko 1cm mesečno, prost račun nas dovodi do već pomenute dužine kose kao maksimalne. Naravno da postoje i izuzeci od ovog pravila koji mogu da puste kosu i do poda, ali to se jako retko sreće.

Sledeći bitan parametar u puštanju kose je debljina vlasi i njen kvalitet. Deblja i ravnija vlas ima najveće šanse da dostigne svoju maksimalnu dužinu; ako je kosa suva, krta i sklonija pucanju šanse su manje, a ako je tanka šanse za neku ozbiljnu dužinu kose su vrlo male.

Tretiranje kose agresivnim hemijskim preparatima joj uveliko smanjuje mogućnost da poraste, jer je ovakvi tretmani isušuju pa je sklonija pucanju, cveta i mrsi se. Intenzivno izlaganje toploti (agresivno feniranje…) joj takođe smeta, a i pojedini preprati za nego mogu da imaju kontra efekat (npr. silikoni za kosu).

Redovno šišanje je neophodno kada govorimo o puštanju kose, ono odstranjuje krajeve kose koji su suvi i mrse se za stablo dlake čime ga oštećuju.Takođe je važno kojom tehnikom i kojim alatom se šiša kosa koja treba da dostigne svoju maksimalnu dužinu.

Miloš Fijatović, frizerski salon “Fijatović”

Foto: Lauren Hammond/flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: