Šta da radite kada izgorite na suncu?

Niste poslušali savete stručnjaka i izgoreli ste na suncu? Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da ublažite opekotine i sprečite perutanje kože nakon što opekotine prođu...

Izvor: cosmopolitan.hr

Utorak, 02.09.2014.

13:40

Default images

Aspirin ili ibuprofen

Ovi lekovi smiruju upalu, ublažavaju iritaciju i crvenilo kože. Potrebno je uzeti tablete u roku od 24 sata od nastanka opekotina.

Hidratacija

Hidratantni losion pomešajte s dodatkom koji ima antipiretičko dejstvo, poput aloje ili soje. Ta kombinacija će ublažiti suvoću kože. Opekotine će se postepeno umiriti, a ako im dovoljno i redovno ne obezbedite vlagu,koža će se perutati.

Krema za sunčanje

Kremom za sunčanje sprečićete dalje dobijanje opekotina, a ujedno će se koža i navlažiti (i nemojte više sebi dopustiti da zaboravite da nanesete kremu PRE izlaganja suncu).

Odstranjivanje mrtvih ćelija kože

Kad opekotine nestanu, odstranite mrtve ćelije kože. U tome će vam pomoći alfahidroksilna kiselina. Tretirajte kožu dvaput nedeljno mesec dana (ili po preporuci lekara). To će podstaći nastanak novih zdravih ćelija i ukloniti mrtve ćelije.

Krema s retinolom

Sunce uništava kolagen, koji čini kožu elastičnom. Retinol (derivat vitamina A) podstiče nastanak kolagena. Nakon što su opekotine zalečene, nanošenje kreme s retinolom trebalo bi da izazove obnavljanje kolagena.

Izvor: cosmopolitan.hr
Foto: marin/freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: