Ovi prirodni preparati štite kosu od sunca

Ovi prirodni zaštitnici stvaraju zaštitni sloj na temenu čime sprečavaju prodiranje UV zraka, stvaranja opekotina i isušivanje kose. Najbolji izbor su zeleni čaj, kokosovo ulje...

Izvor: B92

Nedelja, 03.08.2014.

15:01

Default images

Aloe vera

Ona blokira opasne UV zrake i štiti kosu od sunca. Sprečava isušivanje temena i hrani kosu čime onemogućava njeno pucanje koje je leti češće zbog dehidratacije. Najbolje je koristiti gel od aloe vere, umasirati ga na kosu i teme I ostaviti da deluje 15 minuta. Nakon toga je treba isprati hladnom vodom.

Zeleni čaj

Jednako delovanje kao aloe vera ima i ekstrakt lišća zelenog čaja. On obiluje katehinom koji štiti od UV zraka i često se koristi u prirodnim kremama za sunčanje. Stvara zaštitni sloj na temenu i sprečava prodiranje sunčevih zraka, a ujedno kosi daje crvenkasti odsjaj. Prvo treba skuvati zeleni čaj, ostaviti da se ohladi i potom njime oprati kosu. Na mokru kosu treba staviti zaštitnu kapu i ostaviti 15 do 20 minuta pre ispiranja.

Susamovo ulje

Osim što štiti kosu od sunčevog zračenja i sprečava opekotine na temenu, susamovo ulje kosu čini glatkom i sjajnom. Ono ne zahteva dodatnu pripremu već je dovoljno na češalj naneti pet do šest kapi ulja i raščešljati kosu. Susamovo ulje se može mešati s kokosovim i bademovim uljem.

Kokosovo ulje

Ovo ulje štiti od UV zračenja i blokira oko 20 odsto zraka. Ono je ujedno odličan lek protiv opekotina jer hidrira teme i stvara prirodni sloj koji sprečava isušivanje. Nanosi se baš kao i sezamovo ulje. Dovoljno je pet do šest kapi naneti na češalj i potom raščešljati kosu. To će sprečiti mašćenje kose, a po želji ga možete dodatno umasirati na teme.

Vitamin E

On je prirodni zaštitnik od sunčevog zračenja i saveznik lepe kose. Sprej možete sami napraviti kod kuće, a treba samo razmrviti dve do tri tablete i pomešati sa čašom vode. Mešavinu treba uliti u bočicu s raspršivačem i naneti na vlažnu kosu.

Itzvor: 24sata
Foto: photostock/freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: