Kako sačuvati kosu na moru?

Prvo što treba da uradite kada se pakujete za odlazak na more, a kada razmišljate o kosi je da ponesete šešir. Pored šešira ponesite po mogućstvu i neki šampon sa zaštitom od sunca ili eventulano neku kremu sa sličnim dejstvom, kao i neko pakovanje, masku ili kondicioner koji neutrališe efekte sunca, mora i soli.

Izvor: Miloš Fijatoviæ

Sreda, 30.07.2014.

14:36

Default images

Čuvanje kose na moru počinje pre svega od prevencije- ne dozvolite da vam se kosa previše ošteti jer nikakva nega (ma koliko kvalitetna) vam neće povratiti kosu ako dozvolite da se previše ošteti. Ovo postižete pre svega ne izlaganjem kose suncu koje jako isušuje vlas; ispod suncobrana će na kosu ipak uticati vrućina i ultraviolentno zračenjene pa je nošenje šešira na plaži neophodno za aktivnu zaštitu kose. Nemojte previše kvasiti kosu jer je voda (verovali ili ne) dodatno isušuje.

Posle svakog odlaska u more obavezno je isperite slatkom vodom; kristali soli koji vam ostanu na kosi mogu da se uvuku u šupljine u kosi I time je izuzetno oštete i dovedu do prekidanja vlasi. Upotrebom šampona ili losiona sa zaštitom od ultraviolentnog zračenja i prihvatanjem gorepomenutih saveta, učinićete da se neizbežno oštećenje kose na moru svede na minimum. Ako imate farbanu kosu, šampon koji koristite bi trebalo da ima antioksidante kako bi vam boja kose izdržala do kraja odmora.

Posle izlaganja kose slanoj vodi i suncu potrebno je da kosu rehidrirate i povratite joj čvrstinu i sjaj. Koristite hidrantna pakovanja i kondicionere- po mogućstvu one specijalno pravljene za neutrsalisanje neželjenih efekata nastalih na plaži.

Po povratku sa letovanje posetite svog frizera, skinite rascvetale i oštećene krajeve, uradite neki dubinski tetman za oporavak kose (još bolje- nekoliko tretmana) i naravno osvežite boju kose koja je posle letovanja izbledela. Brazilsko feniranje je još jedan od načina da oporavite vlas.

Imajte na umu da su farbane i tretirane kose daleko osetljivije nego prirodne i da dok na prirodnu kosu boravak na moru može imati i pozitvno dejstvo (samo vizuelno), tretirana kosa o kojoj ne vodite brigu će se od desetodnevnog boravka na plaži vrlo oštetiti.

Miloš Fijatović,
frizerski salon “Fijatović”

Foto: Sura Nualpradid/freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: