Kako bazen utiče na vašu kosu?

Ako često odlazite na bazen i u njemu provodite dosta vremena, efekat plivačke kose je neizbežan- kosa vam postaje sve suvlja i oštećenija. Hemikalije iz bazena kao i sama voda čine da vam se sebum (koji se nalazi na skalpu i na površini vlasi) spere što onda ostavlja kutikulu kose nezaštićenom, a vlas osetljivijom na sve spoljne uticaje.

Izvor: Miloš Fijatoviæ

Sreda, 09.07.2014.

15:08

Default images

Hemikalije iz bazenske vode tada imaju još jače negativno dejstvo, sunce i ultravioletno zračenje dodatno isušuju, a u kombinaciju sa vodom posvetljuju i depigmentišu kosu.

Najbolje rešenje ovog problema je upotreba kape za plivanje, ona fizički ne dozvoljava da voda (a sa njom i hemikalije) stignu do kose, a ujedno štiti i od izlaganja sunčevim zracima. Ako se i delovi kose pokvase ispod kape opet je i to bolje nego da se stalno kvasi cela kosa.

Posle plivanja obavezno isperite kosu što bolje- 5 minuta pod konstantnim mlazom vode će učiniti da se najveći deo hemikalija odstrani sa kose. Ne morate uvek koristiti šampon posle plivanja jer i sami šamponi su deterdženti i isušuju, a ako ipak često koristite šampon upotrebljavajte blaže šampone i one koji su bez sulfata (postoje i šamponi koji se prave za plivače). Kondicioner stavljajte obavezno posle bazena jer on treba da zatvori kutikulu, a preporučuju se proizvodi tipa „moisture repair“ da bi se kosi vratila svežina i elastičnost.

Često izlaganje kose uticaju bazena i sunca će dovesti do više ispucalih krajeva kose i do isprane boje. Redovno šišanje kose u kombinaciji sa tretmanima za negu će učiniti da kosa koja od bazena izgleda zapušteno živne. Budite jako oprezni kod odabira boje za kosu ako ste redovan plivač – preterana upotreba farbi će kosu oštetiti daleko više nego bazen pa koristite farbe za kosu koje vraćaju pigmente u vlas, a nisu agresivne. Plava boja koja može u nekom trenutku da pozeleni od bazenske vode vam je krajnje nepraktična.

Miloš Fijatović,
frizerski salon “Fijatović”

Foto: pixomar/freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: