Lepotice sa naslovnica nisu ništa lepše od ostalih devojaka

Kako bi dokazala koliko obmanjujuće mogu biti slike koje plasira modna industrija i modni časopisi, jedna studentkinja fotografije je odlučila da kreira sopstvenu fotošop kampanju.

Izvor: Super žena

Petak, 13.12.2013.

11:02

Default images

Ana Hil, studentkinja Univerziteta u Karolini, uradila je četiri autoportreta za svoj završni rad “Beauty is Only Pixel Deep,” koji pokazuje koliko zapravo daleko ide digitalno uređivanje.

“Mislila sam da bi bilo zabavno stvoriti parodiju na reklame koje su preterano fotošopirane”, izjavila je ova dvadesetčetvorogodišnjakinja za "Hafington post" i dodala: "Toliko manipulišu fotografijama, da bi bilo bolje da reklamiraju fotošop nego proizvode koje zapravo žele da prodaju."
Ana je sa četrnaest godina počela da koristi fotošop i postala je toliko vešta da može tačno odmah da otkrije gde je koja slika prepravljena.

"Mislim da ljude svakodnevno treba podsećati da svi ti predivni modeli nisu stvarni. Bez šminke i fotošopa ne izgledaju mnogo bolje od nas", rekla je za Jahu.

Međutim, čak i neko ko je u potpunosti svestan uloge fotošopa u oglašavanu može da se zbuni i izmenjenu fotografiju doživi kao stvarnu.

"Kad sam počela da eksperimentišem sa fotografijama, zaključila sam, vrativši se na originalnu fotografiju, da izgleda potpuno pogrešno i pomalo odvratno. To me je podsetilo koliko su reklame izvrnule moju percepciju stvarnosti."
Inspiracija za Aninu kampanju je proizašla iz reklamnih kampanja za maskare.

“U reklamama za maskare, ženama se obećavaju trepavice koje će biti pedeset odsto duže, a većina kompanija zapravo ni ne koristi svoj proizvod u oglašavanju, već digitalno uvećaju trepavice.”

“Ja sam iskoristila tu ideju za serum koji produžava noge za pedeset odsto.”

Foto: nebulaedecay.com/digi

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: