Zašto je ovakvo skidanje šminke opasno?

Mnoge žene imaju dilemu kako najbolje skinuti šminku i pripremiti lice za noćnu kremu.

Izvor: B92

Sreda, 27.11.2013.

11:57

Default images

Da li su vlažne maramice za skidanje šminke dobre za naše lice? Da li zaista ostavljaju savršeno čisto lice ili bi trebalo nakon njih lice dobro i da umijemo sapunom?

Aktivni sastojci u maramicama su uglavnom isti kao u ostalim "čistačima", ali lice čišćeno samo njima zahteva ispiranje vodom. Pored toga, mnoge maramice mogu da iziritiraju kožu, smatra njujorški dermatolog Merijan Mikail.

Maramice su brz i pouzdan način za skidanje šminke, ali nisu dobra opcija za zdravlje kože. Ako ne odstranite aktivne sastojke u maramicama, na koži može ostati prevelika koncentracija emulgatora. Za osetljive tipove kože to može biti posebno nepoželjno, jer može dodatno da isuši i iziritira kožu. Pored toga, neke maramice sadrže alkohol, a to može dovesti i do peckanja kože.

Osim toga, da bi što duže trajale, maramice moraju u sebi da sadrže i konzervanse, poput formaldehida, a oni se klasifikuju kao karcinogeni, pa je najbolje izbegavati ih.

Naravno, ako se koriste samo povremeno, na putovanjima, u teretani ili slično, nema razloga za brigu.

Ako koristite vlažne maramice za skidanje šminke treba da sledite sledeća pravila:

1. Nakon korišćenja maramica, lice što brže operite vodom kako biste isprali sve iritirajuće sastojke.
2. Izbegavajte da ih koristite za područje oko očiju i neposredno oko usana, jer su to najosetljiviji delovi lica.
3. Ako imate suvu ili kombinovanu kožu, nahranite dodatno kožu nakon korišćenja maramica.
4. Proveravajte sastojke, kupujte po mogućnosti one sa što manje formaldehida kao što su 2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol, ili one koje umesto toga sadrže phenoxyethanol.
5. Ne kupujte parfimirane maramice jer mogu dodatno da nadraže kožu.

izvor i foto: tportal; stockimages/freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: