Jabuka na licu i telu

Jabuka je veoma zdrava i lekovita voćka, pa je treba maksimalno konzumirati, kako u ishrani tako i u negovanju kože. Bogata je mineralima kalijumom, fosforom, magnezijumom, kalcijumom, sumporom, gvožđem... kao i vitaminima A, B i C, zbog čega je često zastupljena u raznim proizvodima za negu kože lica i tela. Svako godišnje doba utiče na kožu i zahteva određenu vrstu nege, a za ovaj period idealne su maske i kupke napravljene na bazi jabuka.

Izvor: novosti.rs

Utorak, 08.01.2013.

16:33

Default images

Piling

Pre nanošenja losiona ili maske koža mora da bude savršeno čista. Zato obavezno uradite piling koji će da ukloni mrtve ćelije sa površine kože. Pomešajte kašiku kukuruznog griza, kašiku mekinja i kašičicu meda. Ovlažite kožu lica ili tela, pa je dobro istrljajte napravljenom smesom, a zatim isperite.

Losion za čišćenje kože sa aknama

U flaši ili tegli pomešajte 100 g izrendane kore od kisele jabuke, 200 g izrendane kisele jabuke, 100 g kristal šećera i 1/2 litre vode, dobro zatvorite i ostavite na toplom mestu nedelju dana. Zatim smesu procedite i držite je u frižideru. Ovim losionom čistite kožu tri puta dnevno.

Maska za problematičnu kožu

U pire od pečene jabuke umutite pečenu glavicu crnog luka, kašičicu meda i dodajte malo sode bikarbone. Masku nanesite preko vlažne gaze da bi se lakše održala na koži, preko nje stavite plastičnu foliju i peškir koji će da održi toplotu. Masku držite od jednog do dva sata, pa je obrišite peškirom. Ovu masku možete da nanosite dok se koža ne smiri.

Maske za masnu kožu

* Masnu kožu premažite sirćetom od jabuka, ali pazite da ne povredite oči. Dok se sirće suši na koži, napravite masku od pečene jabuke. U pire od jabuke dodajte kašičicu meda, kašiku losiona iz prethodnog recepta i malo ražanog ili običnog brašna. Masku nanesite na kožu direktno ili preko gaze. Najbolji efekat će biti ukoliko nanesete toplu masku i prekrijete je folijom. Držite je na licu oko pola sata, zatim je operite prvo mlakom, pa hladnom vodom i namažite adekvatnu kremu.

* U pire od pečene jabuke dodajte kašičicu meda i pola kivija, pa sve dobro izmešajte. Dok je smesa još topla nanesite je na čistu kožu lica i vrata i pokrijte tankom plastičnom folijom. Lezite i opustite se pola sata, a posle toga operite lice hladnom vodom koja će skupiti pore.

Maska za suvu kožu

Pire od pečene jabuke pomešajte sa kašikom slatke pavlake, kašičicom meda i žumancetom. Ovu masku dobro izmešajte da može lako da se nanosi. Na lice prstima utrljajte svež sok od jabuke i ostavite da se osuši. Zatim toplu masku nanesite na kožu lica, vrata, dekoltea i ruku. Maska će se lakše naneti ukoliko je namažete preko gaze i bolje će delovati ako je toplu prekrijete aluminijumskom folijom. Masku držite oko pola sata i skinite sa folijom i gazom, uvijajući gazu odozdo prema gore, pa operite lice mlakom vodom i namažite hidrantnom kremom.
Maska za kožu sa crvenilom

Veću jabuku izrendajte i kuvajte u 150 ml mleka. Kada se napravi gusta kaša ostavite da se malo ohladi. Zatim pažljivo umešajte žumance da dobijete kompaktnu smesu. Poželjno je da ovu masku pripremate svakodnevno i nanosite je na kožu minimum nedelju dana ili duže, dok se crvenilo ne povuče. Držite je oko pola sata i nežno operite. Za kožu sa crvenilom maska mora da bude približna temperaturi tela, da se ne bi pojačala cirkulacija.

Maska za suvu i dehidriranu kožu

U pire od pečene jabuke dodajte kašičicu pavlake, pola kašičice meda i pola kašičice AD vitaminskih kapi ili maslinovog ulja. Toplu masku nanesite na lice i vrat i držite je oko pola sata, ispod tanke plastične folije. Zatim je operite mlakom vodom i namažite noćnu hranljivu kremu.

Kupka

Nekoliko vrsta čajeva spakujte u platnenu kesu i dodajte tri skuvane i iseckane jabuke, kao za kompot. Kesu prelijte vrelom vodom i sve zajedno sipajte u kadu sa toplom vodom u kojoj će vaše telo uživati. Kesa sa čajevima i jabukama može da vam posluži kao masažer. Posle izlaska iz vode telo, kosu i lice isperite vodom kojoj ste prethodno dodali malo jabukovog sirćeta (na litar vode sipajte oko 50 ml sirćeta).

Pakovanje za kosu

Pomešajte žumance, dve kašičice maslinovog ulja, 1 dl soka od jabuke i kašičicu ruma. Sve sastojke dobro promešajte i nanesite na čistu kosu. Pakovanje držite 60 minuta, kosu operite šamponom, a na kraju je isperite vodom i jabukovim sirćetom.

Lepa Mastilović, kozmetičarka

Izvor: novosti.rs
Foto: photostock/FreeDigitalPhotos.net, Michal Marcol/FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: