Žena Romana Abramoviča optužena za rasizam

Supruga čuvenog ruskog milijardera Romana Abramoviča, Daša Žukova optužena je za rasizam nakon što se za jedan magazin slikala dok sedi na crnoj manekenki.

Izvor: B92

Utorak, 21.01.2014.

11:21

Default images

Fotografiju za magazin “Buro 24/7” postavila je sama urednica, Miroslava Duma koja nije ni sanjala kako će javnost odreagovati na nju.

Na fotografiji možemo videti tridesetdvogodišnju Dašu kako sedi na drvenoj stolici koju zapravo predstavlja crna manekenka i koja pokušava da pogleda ko se nalazi na njoj.

Kako su društvene mreže momentalno planule ona je uklonila fotografiju s Instagrama, a u magazinu će biti prikazana kropovana slika bez “stolice”.

Organizacije za ženska prava širom Rusije uputile su javne kritike Daši i magazinu, s obrazloženjem da se ovom fotografijom ponižava čitav ženski rod.

“Tipična dominacija bele moći koja degradira krajnje spokojnim izgledom slike. Umetnost i moda su jedini segmenti u društvu gde se rasizmu daje zeleno svetlo u ime kreativnosti. To mora stati!”, navela je Kler Slumers, urednica sajta FashionBombDaily.
foto: instagram
Inače, Žukova je rođena u Moskvi ali je dobar deo svog života provela u Kaliforniji gde je studirala. Kada se vratila u Evropu gde je živela na relaciji Moskva – London upoznala je Romana Abramoviča za kog se i udala. Njih dvoje imaju dvoje dece, Arona Aleksandra i Leu Lu.

Kao so na ranu, fotografija je objavljena na dan Martina Lutera Kinga, čuvenog borca za rasnu ravnopravnost u svetu, a ni Daša ni magazin "Buro 24/7" nisu se oglasili povodom optužbi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: