Nasilje nad ženama: tužna statistika

Do 8. marta ove godine 10 žena je smrtno stradalo od strane svog partnera, dok je u 2012. godini ubijeno 28 žena, rekla je danas predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije Stana Božović. Ona je još dodala da je u protekloj godini pružena pomoć za 9.325 žrtava nasilja u porodici.

Izvor: B92

Sreda, 29.05.2013.

15:52

Default images

"Kada je u pitanju nasilje rezultati pokazuju da u Srbiji skoro svaka druga žena trpi neki vid nasilja - ekonomsko, psihološko, seksualno i to je najčešće nasilje u partnerskim odnosima", rekla je Božović na konferenciji održanoj nakon prve sednice Saveta u ovom sazivu vlade.

Božović, koja je i državna sekretarka u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike, istakla je i da rezultati Centara za socijalni rad ukazuju da je u protekloj godini pružena pomoć za 9.325 žrtava nasilja u porodici, od kojih je 4.838 dece i mladih.

"Centri za socijalni rad izrekli su 491 meru zaštite, a evidentiran je 6.121 nasilnik - roditelj ili partner", rekla je Božović.

Ona je istakla da je vlada pripremila i da će ovih dana uputiti Skupštini Srbije nacrt zakona konvencije Saveta Evrope o borbi protiv nasilja - KAVIO, čime će se još više unaprediti zakonodavni sistem i institucije koje su nadležne u sprečavanju nasilja i pružanje pomoći žrtvi.

Ocenjujući da se Srbija nalazi u velikoj socijalno-ekonomskoj krizi, ona je istakla da svi relevantni rezultati istraživanja u proteklih par godina ukazuju da je na polju rodne ravnopravnosti neophodno još puno raditi, kao i da rezultati pokazuju da je jako visok procenat nasilja.

Državna sekretarka je istakla da zbog toga posebna pažnja treba da se posveti tom problemu i da će Savet dati svoj doprinos.

Božović je istakla da Savet čini 19 članova i da je srećna jer su svi članovi kompetentni, ukazujući da su članovi državni sekretari, pomoćnici ministara, profesori, naučni radnici i ljudi koji se niz godina bave unapređenjem standarda i podizanjem stepena demokratije u borbi za ljudska prava.

Ona je istakla da će se Savet u naredne četiri godine baviti nacionalnim strategijama i akcionim planovima, ali i Rezulucijom UN 1325 o ženama, miru i bezbednost, odnosno da će razmotriti ono što je urađeno i predložiti vladi u narednom periodu šta treba da se uradi.

Državna sekretarka u Ministarstvu kulture Gordana Predić rekla je da će Savet raditi na tome da pitanje rodne ravnopravnosti bude vidljivije, odnosno da se podigne svest javnosti o problemu rodne ravnopravnosti i dodala da mediji imaju veliku ulogu u tome.

Izvor: Tanjug
Foto: chainat/FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: