Da li su žene postigle ono što žele?

Pitanje ženskih prava i uopšte položaja žene okupilo je u Beogradu neke od najboljih predstavnica svojih profesija. Govorilo se o tome koliko je žena na rukovodećim funkcijama, ko su žene koje su se nametnule svojom pameću, stilom i građanskom hrabrošću, ali i kakav je položaj žene u popularnoj kulturi.

Izvor: B92

Četvrtak, 04.04.2013.

20:01

Default images

Na regionalnoj konferenciji "Pro-Femine 2013" koju je organizovao magazin "Lepota i zdravlje" rečeno je da je ono što žene žele još je daleko od onoga što zaista mogu. Međutim, među njima ipak ima i onih koje o tome hoće glasno da govore.

Spisateljica Vedrana Rudan je rekla: "Muškarci su naši gospodari i svaku svinjariju koju izreknu na naš račun mi moramo shvatiti da je to tako. Oni se brane od neprijatelja koji je nemoćan i koji ne napada. Mi bismo trebale krenuti u rat protiv muškaraca koji su naši najveći neprijatelji".

Na pitanje da li su sva sredstva dozvoljena odgovorila je: "Apsolutno. Vrlo često se govori, a ja se apsolutno s tim slažem, da postoji problem žena u regionu".
Biljana Srbljanović govorila je o talasu mladih žena koje udajom i rođenjem dece smatraju da su postigle životni cilj: "Ja kada sam bila mala nije se postavljalo pitanje da li moja mama treba da radili ili ne. Vi sad imate talas mladih žena koje onog trenutka kada su se udale i porodile misle da su uradile sve u životu. Nemam ništa protiv i to je pravo izbora, da žena izabere da li želi da radi ili ne, ali to se nameće kao jedan model ponašanja, posebno te više srednje klase - što ti je muž boljestojeći ti time možeš da pokažeš da ti ne moraš ništa više i u životu da radiš, i da ne postojiš, da nemaš svoj identitet".

U novinarstvu u Srbiji, od štampe preko televizije do blogova - dominiraju žene. Ističu se one koje pokazuju znanje, profesionalnost i odlučnost, u direktnim razgovorima, najčešće s muškarcima.
Novinarka Suzana Trninić istakla je probleme s kojim se kao žena susreće: "Prvo pitanje koje se postavlja je kako uspevate da spojite porodicu i karijeru. Kom muškarcu je ikada postavljeno to pitanje. Zašto se ta pitanja ne postavljaju muškarcima…Možemo da budemo super žene, super mame, i te kako dobro da radimo svoj posao i da nam to ne predstavlja nikakvo opterećenje".

O tome kako doživljava svoje gledaoce Danica Vučinić, novinarka RTV Vojvodina, kaže: "Mi smo advokati svoje publike. Ja moram da zastupam svoju publiku, da postavljam pitanja koja bi postavljao bilo ko ko sluša ili gleda program... a zašto je novinarstvo dominatno ženska profesija, pa zato što to nije profesija u kojoj se donose ključne odluke".

Preko 150 uspešnih žena iz različitih oblasti, od medija i umetnosti do estetske hirurgije i advertajzinga okupio je časopis "Lepota i zdravlje", jedini ženski magazin koji izlazi u svih šest država regiona. Foto: lepotaizdravlje.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: