Koji su najčešći mitovi o plavušama?

Koliko je samo viceva i stereotipa u kojima su plavuše glavne glumice? Pročitajte kako su nastali neki od najvećih mitova o plavušama i zbog čega oni nisu tačni...

Izvor: Super žena

Četvrtak, 21.02.2013.

10:27

Default images

Plavuše su glupe

Od doba Merilin Monro do Paris Hilton o plavušama vladaju dupli standardi - da su mega seksi, ali da nisu baš tako pametne. Međutim, da li je ovo zaista tačno? Naravno da ne. Štaviše, naučnici su obavili niz studija na ovu temu navodeći da kada se radi o prirodnim plavušama ovo svakako nije tačno. Međutim, oni su ipak otkrili da hidrogen koji farbane plavuše koriste ne utiče baš najbolje na mozak. Opet, taj uticaj nije povezan sa njihovom inteligencijom.

Plavuše su seksepilnije

Iako važi ustaljeno pravilo da se plavuše najbolje zabavljaju i odvajaju za sebe najbolje frajere, naučnici kažu „Nije tačno“. Verovali ili ne, to su crvenokose! Zato nema potrebe da zavidite svojoj drugarici plavuši, čuvajte se crvenokosih.

Prirodne plavuše su ugrožena vrsta

Priznaćemo vam da ovo nije mit. Naučnici su predvideli da će prirodne plavuše nestati u narednih 200 godina, zato što „plavi gen“ skoro nikada ne dominira u vezi sa tamnim. U većini slučajeva deca rođena od majke plavuše i tamnog tate povlače njegove gene, zbog čega se ovaj broj smanjuje.

Muškarci više vole plavuše

Znate li čuveni mit da će u moru žena muškarac izbabrati plavšu? Statistika pokazuje potpuno drugačije podatke! Ispostavilo se da 70 odsto muškaraca ženi brinete, dok se sa plavušama neobavezno zabavlja. Recimo da je ovaj mit polu tačan, jer svi mi poznajemo mnogo srećno udatih i zaljubljenih plavuša.

Plavuše su razmažene

Jedne britanske novine objavile su članak koji tvrdi da je navodna studija otkrila da su plavuše razmažene hladne kraljice koje vole da je sve po njihovom. Američke novine su zatim preuzele taj tekst i mit je rođen! Kasnija istraživanja na ovu temu, naravno, pokazala su da to nema veze sa bojom kose. Taj podatak, kao što vidite, nijedne novine nisu objavile.

Plavi ljudi su retki

Hm, pa ni ovo baš nije mit. Kada govorimo o prirodnim plavušama ovo je tačno, jer one čine samo 4 odsto svetske populacije. Inače, postoji zanimljiva činjenica o jednom plemenu na Novoj Gvineji gde svi imaju potpuno plavu kosu iako su tamne puti, što ih čini jedinom takvom grupacijom na svetu.

Plavuše izgledaju mlađe

Kako prirodno plava kosa s godinama tamni, ona je zaista pomagala primitivnom čoveku da otkrije ženine godine, kao i plodnost. U moderno vreme kada se ne zna da li je nečija kosa farbana ili prirodna priznaćete da je ovo malo smešno. Ipak, muškarci negde duboko u sebi nesvesno imaju ovaj poriv da plavuše (čak i farbane) posmatraju mlađim nego što jesu.

foto: wikimedia commons

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: