Ko se krije iza fenomena "Gangnam Style"?

Malo je reći da je Psaj iscrpljen. Prethodnih nedelja, tridesetčetvorogodišnja internet senzacija obilazi svet i promoviše dobro znani “Gangnam Style”, pesmu koja je oborila sve rekorde i ušla u istoriju kao do sada najgledaniji YouTube video svih vremena - od 15. jula do danas zabeležio je 773.405.618 pregleda.

Izvor: B92

Utorak, 20.11.2012.

23:36

Default images

“To je nešto najveće od spota za pesmu ‘Thriller’”, tvrdi Skuter Braun menadžer Džastina Bibera, koji je potpisao Psaja za svoju izdavačku kuću Schoolboy Records, nedugo nakon što je spot pušten u javnost.

Na groznicu, kako mediji kažu, najvećeg plesa od Makarene nisu ostala imuna ni najveća imena svetskog šoubiznisa, pa su na svoj način "Gangnam Style" odigrali mnogi od Hjua Džekmena do Britni Spirs.

Da li znate šta je Gangnam?

Okrug Gangnam (u prevodu “Južno od reke Han”) predstavlja lokalnu samoupravu koreanske metropole Seul, gde živi nešto više od pola miliona stanovnika tako čineći ovu opštinu četvrtom po broju populacije u Seulu.

S obzirom na to da je spot sniman 48 sati na 28 lokacija ovog okruga koji važi za Beverli Hils Južne Koreje, Psaj kaže da nije imao nameru da se ismeva bogataškom načinu života već samo “razvedri ljudski duh”. Govoreći o snimanju, on je naglasio da koreografija nije slučajna već marljivo planirana i uvežbana.

“Moji koreografi u Koreji i ja smo proveli 30 noći oponašajući svaku životinju”, rekao je Psaj – “Gmizali smo po podu i to zvali zmijskim plesom. Onda je neko upalio TV, gde je konj galopirao po polju”. U tom trenutku rodio se ples koji je zavladao svetom.

Ko je Psaj?

Park Đae-sang odrastao je u Gangnam okrugu slušajući Kvin, Aerosmit i Def Lepard. Uprkos lošim ocenama, on je uspeo da ubedi svoju porodicu da mu dozvoli studiranje u inostranstvu, umesto da radi sa ocem u kompaniji za provodnike.
Psaj je upisao Univerzitet u Bostonu 1996. godine, ali ga ubrzo i napustio kriveći rigorozan raspored i naporne kurseve. Ostatak školarine potrošio je na kompjuter, sintisajzer i miksetu. Počevši da sluša hip-hop (Tupak, Dr. Dre i Eminem su mu bili omiljeni) on je video sebe kao uspešnog repera – “Mislio sam da je dovoljno biti reper ako samo brzo izgovaraš reči”. Sledeće godine upisao je koledž za muziku na Berkliju.

“Prebacio sam se 1997. godine na Berkli, a niko od članova porodice to nije smeo da zna. Ali, u maju 1998. godine sa Berklija je stiglo pismo mom ocu za Dan roditelja. Bili su užasno besni kada su saznali”

Previše “razuzdan” za Južnu Koreju?

Nakon studiranja i povratka u domovinu, 2001. godine izdaje album prvenac “Psy... From the Psycho World” i postaje ogroman fenomen u Južnoj Koreji, zahvaljujući spotu za pesmu “Bird” u kojoj se pojavljuje u upečatljivim odevnim kombinacijama i razuzdanim plesnim pokretima. Nije prošlo dugo, pre nego što ga je koreanska štampa nazvala “bizarnim izvođačem”. Sledeća dva albuma takođe privlače mnogo pažnje, a jedan čak biva zabranjen za mlađe od 19 godina. Međutim, 2003. godine pevač pauzira muzičku karijeru i odlazi da služi obavezan vojni rok. Sledeće godine, ženi se dugogodišnjom devojkom Jo Hje-jeon sa kojom ima ćerke bliznakinje. Kada je nakon par godina otkriveno da Psaj nije ispunio sve norme služenja roka, na isti se vraća 2007. gde provodi dve godine kao vojnik. Kako kaže, to je bilo iskustvo koje ga je “otreznilo”.

U očima koreanske javnosti Psaj je poznat po tri ozbiljna “muzička udara” na tamošnju publiku, problemima sa cenzurom, vojnim zavrzlamama, kao i posedovanju marihuane o čemu nerado govori navodeći da je “Koreja veoma konzervativna kada su takve stvari u pitanju i ima visoka moralna očekivanja”.

Foto: YouTube

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: