Zdravlje žene

Deseti lunarni ili deveti kalendarski mesec trudnoće

Prva misao kad se probudite, ako uopšte od uzbuđenja možete da spavate, jeste: kako je beba i da li je osećate. Sledeća je računanje koliko je dana ostalo do porođaja. Čini vam se da u ovom, samo naizgled maratonu, nikako da stignete do cilja. A on je neposredno pred vama.

Sreda, 31.10.2012.

11:35

Izvor: B92

Deseti lunarni ili deveti kalendarski mesec trudnoće

Podeli:

Deseti lunarni ili deveti kalendarski mesec trudnoce Sta se desava sa vama? Poprilicno ste veliki i teski, ali vam je sada lakse nego u prethodnom mesecu. Bebina glava se namesta za porodjaj i spusta u karlicu, pa se cela materica pomera nanize. Samim tim je pritisak na dijafragmu i pluca popustio. Lakse disete, a gorusica je slabija. Ali zato trpi mokracna besika, pa vam se cini da ste neprekidno u toaletu. Opterecenje krvnih sudove male karlice ima za posledicu otoke, a pritisak na nerve stvara osecaj trnjenja i strujanja niz noge (odmarajte se, podignutih nogu, uz vezbe za prste i stopala). Svakodnevne aktivnosti postaju nemali problem. Dozvolite da vas razmaze, neka vam obuvaju cipele, pomazu prilikom ustajanja, spremaju i kuvaju, a vi koristite svaki trenutak da budete na svezem vazduhu, naravno, sada vec nikako sami. Ako ste pohadjali skolu roditeljstva, objasnili su vam kako da izvodite vezbe disanja i kako da razlikujete prave od laznih trudova. Nadam se da na tezini niste dobili vise od 12-15 kg. Sta se desava s bebom? Vreme je zavrsne pripreme za pocetak zivota u novoj sredini. Pluca su zrela, ali pocinju da funkcionisu tek s radjanjem i prvim udahom. Svi refleksi su u koordinaciji: trepce, okrece glavu i puci usne, brzo steze pesnicu i jasno reaguje na zvuk, svetlo i tamu. Masnog tkiva ima cak i vise nego sto joj treba, za svaki slucaj. Posle devet meseci intenzivnog razvoja, beba je postigla punu porodjajnu tezinu i duzinu, programiranu u genima koje je dobila od mame i tate. Sta uraditi od pregleda? U poslednjem mesecu trudnoce svi pregledi treba da se obavljaju u bolnici u kojoj cete se poradjati. CTG pregled (kardiotokografija) se radi nedelju dana pre porodjaja. To je pregled koji snimanjem otkucaja srca vaseg deteta daje ginekologu dragocene informacije o njegovom stanju. Ultrazvucni pregled pred porodjaj procenjuje razne stvari: kondiciju i okvirnu porodjajnu tezinu bebe, zatim da li je malisan zauzeo pravilan polozaj za porodjaj – glavom nadole itd. Za prijem u porodiliste (osim kada se radi o hitnom prijemu) neophodni su jos i rezultat brisa vagine i analiza na prisustvo HBS antigena u vasoj krvi. Dr sci.med. Vojislav Zivanic Opsta bolnica “Analajf“ Foto: FreeDigitalPhotos.net Samo hrabro Verujte u svoje snage. U toku porodjaja uloga ginekologa je kao uloga trenera sportskog tima. Vasa beba i vi ste glavni igraci. Srecno i dovidjenja do sledece trudnoce. Super zena Prva misao kad se probudite, ako uopste od uzbudjenja mozete da spavate, jeste: kako je beba i da li je osecate. Sledeca je racunanje koliko je dana ostalo do porodjaja. Cini vam se da u ovom, samo naizgled maratonu, nikako da stignete do cilja. A on je neposredno pred vama. Prva misao kad se probudite, ako uopste od uzbudjenja mozete da spavate, jeste: kako je beba i da li je osecate. Sledeca je racunanje koliko je dana ostalo do porodjaja.

Šta se dešava sa vama?

Poprilično ste veliki i teški, ali vam je sada lakše nego u prethodnom mesecu. Bebina glava se namešta za porođaj i spušta u karlicu, pa se cela materica pomera naniže. Samim tim je pritisak na dijafragmu i pluća popustio. Lakše dišete, a gorušica je slabija. Ali zato trpi mokraćna bešika, pa vam se čini da ste neprekidno u toaletu. Opterećenje krvnih sudove male karlice ima za posledicu otoke, a pritisak na nerve stvara osećaj trnjenja i strujanja niz noge (odmarajte se, podignutih nogu, uz vežbe za prste i stopala). Svakodnevne aktivnosti postaju nemali problem. Dozvolite da vas razmaze, neka vam obuvaju cipele, pomažu prilikom ustajanja, spremaju i kuvaju, a vi koristite svaki trenutak da budete na svežem vazduhu, naravno, sada već nikako sami. Ako ste pohađali školu roditeljstva, objasnili su vam kako da izvodite vežbe disanja i kako da razlikujete prave od lažnih trudova. Nadam se da na težini niste dobili više od 12-15 kg.

Šta se dešava s bebom?

Vreme je završne pripreme za početak života u novoj sredini. Pluća su zrela, ali počinju da funkcionišu tek s rađanjem i prvim udahom. Svi refleksi su u koordinaciji: trepće, okreće glavu i pući usne, brzo steže pesnicu i jasno reaguje na zvuk, svetlo i tamu. Masnog tkiva ima čak i više nego što joj treba, za svaki slučaj. Posle devet meseci intenzivnog razvoja, beba je postigla punu porođajnu težinu i dužinu, programiranu u genima koje je dobila od mame i tate.

Šta uraditi od pregleda?

U poslednjem mesecu trudnoće svi pregledi treba da se obavljaju u bolnici u kojoj ćete se porađati. CTG pregled (kardiotokografija) se radi nedelju dana pre porođaja. To je pregled koji snimanjem otkucaja srca vašeg deteta daje ginekologu dragocene informacije o njegovom stanju. Ultrazvučni pregled pred porođaj procenjuje razne stvari: kondiciju i okvirnu porođajnu težinu bebe, zatim da li je mališan zauzeo pravilan položaj za porođaj – glavom nadole itd. Za prijem u porodilište (osim kada se radi o hitnom prijemu) neophodni su još i rezultat brisa vagine i analiza na prisustvo HBS antigena u vašoj krvi.

Dr sci.med. Vojislav Živanić
Opšta bolnica “Analajf“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare