Zdravlje žene

Četvrti mesec trudnoće

Stomačić se lepo zaoblio, okolina primećuje da ste trudni. Obilazite radnje s trudničkom garderobom.

Sreda, 31.10.2012.

11:04

Izvor: Super žena

Četvrti mesec trudnoće

Podeli:

Cetvrti mesec trudnoce Sta se desava s vama? Znate li da cetvrti mesec trudnoce zovu „medeni mesec“? Sigurno je to zbog toga sto povracanje prestaje, pa ste puni energije (mada neke trudnice povracaju celu trudnocu). Cak i u potpuno normalnim trudnocama nije bas sve uvek idealno, kod polovine svih trudnica u ovim nedeljama javice se neprijatan bol u donjem delu ledja. Ove tegobe se mogu javiti u toku stajanja, sedenja ili cak i lezanja. Izazvane su istezanjem misica ledja usled promene drzanja vaseg tela u trudnoci. Nelegodnost se moze ublaziti nosenjem udobne obuce (niska peta), pravilnim drzanjem tela, sedenjem u stolicama sa anatomskim naslonima, izbegavanjem podizanja vecih tereta i spavanjem na cvrstoj podlozi. Treba biti oprezan kod pojave jakih bolova u ledjima koji mogu biti znak komplikacije trudnoce. U tom slucaju se treba javiti ginekologu. Sta je s vasom bebom? U poredjenju sa ostatkom tela, glava vase bebe je ogromna. U cetrnaestoj nedelji glava cini polovinu ukupne duzine bebe. U daljem toku trudnoce beba polako postaje proporcionalna. U cetvrtom mesecu strukture lica se uoblicavaju, cak pocinju da rastu i obrve. Ruke su potpuno razvijene s razdvojenim prstima i zamislite, formiranim otiscima. Kosti kalcifikuju i ovaj proces „osifikacije“ se nastavlja sve dok vase dete ne prestane da raste (oko 18-19. godine). Da li ste znali da vasa bebe sada pocinje da piski? Posto stalno guta plodovu vodu koja se filtrira preko bubrega do mokracne besike, mora da je prazni na svakih pola sata (kao penzioneri, bez uvrede). U ovom uzrastu moze da cuje majcin glas i otkucaje njenog srca, reaguje na svetlost, stuca. Po telu pocinju da se razvijaju lanugo dlacice. Teska je oko 160 grama, a dugacka oko 17-18 cm. Sta od pregleda treba da uradite? Kontrola trudnoce inace podrazumeva mesecnu posetu ginekologu. Tom prilikom obavezno se meri visina krvnog pritiska, porast telesne tezine, krvna slika i urin, na osnovu tih rezultata procenjuje se vase opste stanje i tok trudnoce. U trudnoci je povecan rizik od infekcije urinarnog trakta, te se u ovom periodu obavezno radi i urinokultura. Dr sci.med. Vojislav Zivanic Opsta bolnica “Analajf“ Foto: FreeDigitalPhotos.net Kako spreciti razvoj infekcije urina? 1. Praznite besiku kad god osetite potrebu za tim. 2. Trudite se da besiku ispraznite svaki put potpuno. 3. Pijte oko dva litra (vode, ne sokova) dnevno. 4. Nosite komotan, pamucni donji ves. Super zena Stomacic se lepo zaoblio, okolina primecuje da ste trudni. Obilazite radnje s trudnickom garderobom. Stomacic se lepo zaoblio, okolina primecuje da ste trudni. Obilazite radnje s trudnickom garderobom. Sta se desava u cetvrtom mesecu trudnoce?

Šta se dešava s vama?

Znate li da četvrti mesec trudnoće zovu „medeni mesec“? Sigurno je to zbog toga što povraćanje prestaje, pa ste puni energije (mada neke trudnice povraćaju celu trudnoću). Čak i u potpuno normalnim trudnoćama nije baš sve uvek idealno, kod polovine svih trudnica u ovim nedeljama javiće se neprijatan bol u donjem delu leđa.

Ove tegobe se mogu javiti u toku stajanja, sedenja ili čak i ležanja. Izazvane su istezanjem mišića leđa usled promene držanja vašeg tela u trudnoći. Nelegodnost se može ublažiti nošenjem udobne obuće (niska peta), pravilnim držanjem tela, sedenjem u stolicama sa anatomskim naslonima, izbegavanjem podizanja većih tereta i spavanjem na čvrstoj podlozi.

Treba biti oprezan kod pojave jakih bolova u leđima koji mogu biti znak komplikacije trudnoće. U tom slučaju se treba javiti ginekologu.

Šta je s vašom bebom?

U poređenju sa ostatkom tela, glava vaše bebe je ogromna. U četrnaestoj nedelji glava čini polovinu ukupne dužine bebe. U daljem toku trudnoće beba polako postaje proporcionalna. U četvrtom mesecu strukture lica se uobličavaju, čak počinju da rastu i obrve.

Ruke su potpuno razvijene s razdvojenim prstima i zamislite, formiranim otiscima. Kosti kalcifikuju i ovaj proces „osifikacije“ se nastavlja sve dok vaše dete ne prestane da raste (oko 18-19. godine).

Da li ste znali da vaša bebe sada počinje da piški? Pošto stalno guta plodovu vodu koja se filtrira preko bubrega do mokraćne bešike, mora da je prazni na svakih pola sata (kao penzioneri, bez uvrede).

U ovom uzrastu može da čuje majčin glas i otkucaje njenog srca, reaguje na svetlost, štuca. Po telu počinju da se razvijaju lanugo dlačice. Teška je oko 160 grama, a dugačka oko 17-18 cm.

Šta od pregleda treba da uradite?

Kontrola trudnoće inače podrazumeva mesečnu posetu ginekologu. Tom prilikom obavezno se meri visina krvnog pritiska, porast telesne težine, krvna slika i urin, na osnovu tih rezultata procenjuje se vaše opšte stanje i tok trudnoće. U trudnoći je povećan rizik od infekcije urinarnog trakta, te se u ovom periodu obavezno radi i urinokultura.

Dr sci.med. Vojislav Živanić
Opšta bolnica “Analajf“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare