Kako da vam menstruacija ne pokvari letovanje?

Uplatili ste letovanje još zimus, krenuli na put s porodicom ili društvom, sve je isplanirano do detalja... Ali, taman što je odmor počeo i došlo je vreme za uživanciju stigao je neželjeni gost. Šta raditi i kako sebi ne upropastiti provod zbog menstruacije?

Izvor: telegraf.rs

Petak, 25.07.2014.

16:04

Default images

Iako je u pitanju prirodna pojava s kojom sve žene žive po nekoliko dana svakog meseca, definitivno je neprijatno kada se menstruacija potrefi s letovanjem. Osim nervoze i bolnih grčeva, uživanje može da pokvare i raznorazni strahovi koji vam prolaze kroz glavu.

Ipak, nisu vam sve lađe potonule. Evo nekoliko korisnih saveta šta raditi i kako “štetu” svesti na minimum ako se već potrefilo “crveno slovo u kalendaru”.

Da li je preporučljivo kupati se za vreme onih dana?

Samo plivanje nije nikakav problem, ako je more prijatno i ako se poštuju određena pravila. Temperatura vode ne sme da bude prehladna, a prilikom kupanja je važno da vam ne bude neprijatno.

Kakao koristiti tampone?

Pre ulaska u vodu stavite novi tampon, a čim izađete na suvo, promenite ga. Obavezno skinite mokri kupaći kostim i presvucite se u nov, koji je čist i suv. Vodite računa o higijeni ruku!

Dodatni oprez

Ženama sa izrazito obilnim menstruacijama i s čestim ugrušcima savetuje se da se konsultuju sa svojim ginekologom. Premda, ako se vodi računa, ne bi trebalo da bude problema sa brčkanjem tokom onih dana. Naravno, ukoliko se ne preteruje.

Sunčanje

Sunčanje samo po sebi nema nikakvog štetnog uticaja na dužinu i obim menstrualnog krvarenja, ali ipak bi trebalo da budete dodatno oprezni zbog njihovog nepovoljnog delovanja na kožu. Zaštitni faktori za lice i telo su nužni, kao i šeširići. Uz poštovanje pravila neizlaganja direktno sunčevim zracima u periodu između 10 i 16 časova, šanse za nesvesticu su svedene na minimum.

Šta ako menstruacija izostane?

Vrlo često promena dnevne rutine može da utiče na dužinu trajanja menstrualnog ciklusa. Takođe i popuštanje faktora stresa mogu dovesti do promene u dužini menstrualnog ciklusa.

Kako ublažiti simptome PMS-a?

Predmenstrualni sindorm predstavlja ogromnu patnju za veliki broj žena i zasigurno nije najbolja opcija proživeti ga tokom godišnjeg odmora. Ipak, izlaganje velikoj količini dnevnog svetla može ublažiti simptome PMS-a, kao i izbacivanje kofeina, gaziranih pića, čokolade, korišćenje što manje mlečnih proizvoda (sladoleda, svežeg kravljeg sira, sira, mleka koje se može zameniti sa pirinčanim ili sojinim mlekom).

Izvor: Telegraf.rs
Foto: pixomar/freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: