Kako da se rasanite bez kafe?

U ovo doba godine smo najpospaniji, ali kafa ne mora da bude jedino sredstvo da se rasanimo: i zimsko sunce deluje blagotvorno, trljajte slepoočnice, osvežite se hladnom vodom...

Izvor: novosti.rs

Ponedeljak, 13.01.2014.

17:35

Default images

Ako postoji godišnje doba kada smo najpospaniji, onda je to upravo ovo. Niske temperature, kratki dani i manje sunčevih zraka utiču na to da duže ostajemo u krevetu i odlažemo početak novog radnog dana. Kofein je nešto što se podrazumeva posle ustajanja za većinu osoba. Istraživanje u kojem je učestvovalo 7.000 ljudi pokazalo je da je većina ujutru radije bira kafu nego vođenje ljubavi. Kako da se razbudimo bez kofeina? Postoji najmanje pet načina...

1.Umesto da posle zvonjave budilnika zagnjurite glavu u jastuk, razgrnite zavese i pustite sunce i dnevnu svetlost u sobu. Sunčevi zraci će poručiti mozgu da je vreme da ustanete. Studija obavljena na Univerzitetu Lijež pokazala je da su osobe, koje su rano ujutru bile izložene jakom dnevnom svetlu, imale povećanu aktivnost u delovima odgovornim za kognitivne radnje.

2.Da li ste ikada tokom popodneva, kada vam se prispava, uhvatili sebe kako trljate slepoočnice? Sličnu tehniku možete da primenite i da biste se ujutru razbudili. Istraživanje stručnjaka sa Univerziteta Mičigen pokazalo je da jednostavna tehnika samoakupunkture može da pomogne da ujutru ustanete orniji. Dobrovoljcima je rečeno da tokom tri minuta stimulišu pet tačaka na telu: na vrhu glave, između palca i kažiprsta, ispod čašice kolena, na jastučiću stopala, kao i na korenu vrata.

3.Svi smo pomalo dehidrirani kada se probudimo. Osvežite lice ledenom vodom kako biste ubrzali jutarnji adrenalin i pobedili umor. Ako ste dovoljno hrabri, tuširanje završite hladnom vodom. Čuveni dr Oz savetuje ajurvedsku tehniku - umočite rukavicu za tuširanje u ledenu vodu i trljajte dva minuta ruke, noge, stopala. To će da ubrza cirkulaciju i učini vas energičnijim.

4.Započnite jutro šetnjom, kako biste pokrenuli endorfin i ubrzali cirkulaciju krvi. Psiholog Tomas Plante čak kaže da je to delotvornije od espreso kafe. Ili, isprobajte jednostavne vežbe. Dr Oz savetuje da radite čučnjeve, ali tako da grudi dodirnu kolena.

5.Važno je i da se napunite „gorivom“. Posle nekoliko sati mirovanja tokom sna, jak i hranljiv doručak će vam pomoći da ubrzate metabolizam, podići će energiju i pomoći da misli budu bistrije. Studije su pokazale da doručak pomaže deci da bolje pamte i budu uspešnija u školi. Isprobajte doručak bogat proteinima. Kiselo mleko će vas zasititi na duže staze. Voćka bogata vlaknima, poput jabuke, takođe prija ujutru.

Izvor: novosti.rs
Foto: photostock/FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: