Recepti

Četiri namirnice za mlađi izgled

Nije nikakva tajna da kožu treba "hraniti" spolja i iznutra. Jedino tako moći će da zadrži svoju elastičnost, svežinu i sposobnost obnavljanja. Znate li koje namirnice čine vaš ten mlađim?

Utorak, 25.11.2014.

14:14

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Negovatelji lepe, mladalačke kože koja je lišena nepravilnosti, a bogata kolagenom, su biljni pigmenti likopen i lutein. U kombinaciji s vitaminom C dobićete pravo oružje protiv jednog od najvećih neprijatelja ženske lepote - bora.

Paradajz

Crveni pigment paradajza, likopen, je moćni antioksidans koji štiti kožu od negativnog uticaja sunčevih zraka. Smatrajte ga prirodnim mlekom za sunčanje s visokim faktorom. Takođe, likopen je snažan i specifičan inhibitor bujanja ćelija raka koje je regulisano ćelijskim procesom zvanim ćelijski ciklus.

Naše telo ne može da ga proizvede samo, pa je potreban unos putem hrane. Preporučeni dnevni unos likopena je od 8 do 10 mg. Apsorpcija likopena bolja je kad se konzumiraju prerađeni proizvodi od paradajza (sa dodatkom ulja) jer je u nekuvanom paradajzu likopen sjedinjen sa drugim materijama, što otežava njegovo izdvajanje. Kuvanjem se te veze razaraju, pa se na taj način olakšava njegova apsorpcija. Zbog toga su najbolji prirodni izvori likopena: gusta supa od paradajza, kuvani sos od paradajza i kečap, kao i pasterizovani sok od paradajza.

Agrumi

Vitamin C je predvodnik jačanja imuniteta i borbe protiv prehlade i gripa, ali on je takođe jedan od najkorisnijih vitamin kada je zdravlje kože u pitanju. Ključan je za stvaranje kolagena, vitalnog sastojka mlade i elastične kože, koji počinje da se razgrađuje u dvadesetim godinama života.

Citrusi takođe sadrže bioflavonoide, koji štite kožu od štetnog uticaja sunčevih zraka i doprinose sprečavanju smrti ćelija.

Zeleno lisnato povrće

"Zelenilo", poput kelja, blitve, prokelja, spanaća, brokolija i sl., sadrži karotenid lutein. Reč je o biljnom materijalu koji dokazano štiti od razvijanja makularne degeneracije oka, ali i čuva našu kožu jer pruža zaštitu od UV zraka.

Zeleno lisnato povrće sadrži oko 0,1 do 0,2 miligrama luteina na 100 grama i najbolje je jesti ga termički obrađenog jer će se tako osloboditi veća količina nutrijenata. Odrasloj osobi potrebno je otprilike sedam miligrama luteina dnevno, ali ne morate da brinete za liniju jer blitva spada u izuzetno niskokalorične namirnice – sto grama listova blitve (pola šoljice) sadrži samo 20 kcal.

Losos

Pigment koji lososu daje specifičnu boju zove se astaksantin i snažni je protivnik slobodnih radikala – molekula koje uzrokuju oštećenje DNK ćelijske membrane i dovode do procesa starenja kože. Istraživanja su pokazala kako konzumiranje jedne porcije lososa na svakih pet dana može da spreči razvijanje aktinske keratoze, mogućeg uzročnika raka kože. Crvene mrlje uzrokovane preteranim izlaganjem suncu sastoje se od abnormalnih ćelija koje mogu da mutiraju u maligne i to u osnovnim ili nižim slojevima kože.

Ubijte dve muve jednim potezom i spremite losos sa kremastom blitvom.

Izvor: ordinacija.hr
Foto: Andrea Goh/Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare