Recepti

Evo kako određena hrana utiče na kvalitet sna

Urbana je legenda da će vam obrok pre spavanja stvoriti prilične tegobe i noćne more. Naučno je dokazano da hrana koju jedete pre spavanja utiče na vaše snove.

Četvrtak, 30.10.2014.

13:47

Izvor: 24sata.rs

Default images

Podeli:

Ako pre spavanja jedete pogrešnu hranu, imaćete loše snove. Mozak i za spavanje koristi energiju. I to mnogo energije. Njegovo "gorivo" su šećeri.

Dakle, hrana može da poremeti vaše snove, ali nije dobro leći u krevet gladan. Zbog nedostatka "goriva" san može biti težak. Ljudi kojima je nivo šećera u krvi nizak doživljavaju košmare i znoje se.

Bitno je i šta pijete. Alkohol opušta, pa neki veruju da je dobro malo popiti pre spavanja kako bi se čovek smirio. Ali alkohol može da vas spreči da uđete u početnu REM fazu sna koja je važna za snove i zdravo spavanje.

Jaka večera će vas zagrejati, a za san je potrebna opuštenost. Varenje hrane stvara toplotu, zbog čega se nećete osetiti prijatno u krevetu, a možete imati i ružne snove.

Začinjen obrok daje sličan efekat zagrevanja, pa bi začinjenu i ljutu hranu trebalo izbegavati pred spavanje.

Pica je mnogima omiljena večera, ali učinite sebi uslugu i nemojte je jesti pre spavanja. To je jak obrok, sa mnogo različitih sastojaka. Masti i ulja mogu da stvore problem prilikom varenja, pa su očekivane noćne more.

Sladoled i slatkiši takođe izazivaju strašne snove. Obrađeni šećeri daju telu obilje energije, što je kontraproduktivno za san.

Makaroni i špagete takođe nisu pogodan obrok pred spavanje, jer će povećati nivo šećera u krvi.

Za sir se veruje da je pravi uzročnik košmara, ali nauka to nije potvrdila. Zapravo, aminokiseline koje se nalaze u siru podstiču serotonin, što poboljšava san.

Kikiriki puter i sendvič sa džemom vašem telu daće ugljene hidrate potrebne za miran san. Ova hrana povećaće vam nivo serotonina i bićete znatno opušteniji i spremni za san.

Jogurt i musli takođe sadrže zdrave ugljene hidrate i proteine koji će dobro hraniti vaš mozak.

Izvor: 24sata.rs
Foto: Klearchos Kapoutsis/freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare